Pri ljubljanskem odbojkarskem kolektivu ACH Volley so se minuli teden razveselili še šestnajstega naslova državnega prvaka. Tega so osvojili predčasno in za zeleno mizo, saj je Odbojkarska zveza Slovenije zaradi pandemije koronavirusa domače tekmovanje končala že po rednem delu, ki so ga oranžni sklenili na prvem mestu. Skoraj dva meseca prezgodnji zaključek sezone je klubu prinesel številne nevšečnosti in negotov pogled v prihodnost, vezan predvsem na finance.

»To za naše finance ne pomeni nič dobrega. Športni trg se bo oslabil. Čeprav je naša finančna struktura relativno solidna, pa tako ne bo večno. A verjamem, da bomo poskrbeli, da bo vse v redu, če se bo naslednja sezona začela normalno. Bolj me skrbi celostna situacija v športu. Kar naenkrat smo ugotovili, da se lahko šport zelo hitro ustavi in prioritete postanejo nekaj povsem drugega. Če se bodo družbene prioritete v prihodnosti drastično spremenile, bomo morali ukrepati. Vendar so to bolj moja razmišljanja za prihodnjih šest do dvanajst mesecev,« obrazloži predsednik ACH Volleyja Rasto Oderlap.

Prihod koronavirusa v Evropo in Slovenijo je s seboj prinesel vrsto težav, s katerimi se športni kolektivi še niso spopadali, in nič drugače ni pri Ljubljančanih. Za zdaj postopajo previdno, čakajo, kako se bo situacija odvijala v naslednjih tednih in mesecih, predvsem pa sledijo navodilom Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne odbojkarske zveze. »Zdaj bomo najprej počakali, kaj se bo dogajalo v povezavi s širitvijo koronavirusa, in sledili ukrepom. Dokler vse to ne bo vsaj približno jasno, bomo morali vsi v športu čakati,« trdi prvi mož kluba.

Serijskim slovenskim prvakom je lahko vsaj nekoliko v uteho dejstvo, da so zaradi predčasnega zaključka sezone in neizpolnjenih obveznosti naleteli na razumevanje pokroviteljev, kot tudi, da jim je Evropska odbojkarska zveza zagotovila, da bodo tudi v prihodnji sezoni nastopili v ligi prvakov, na račun katere ohranjajo stik z evropskim vrhom. »Sponzorji razumejo nastali položaj, zato ni nobenih pritiskov z njihove strani. V klubu se prav tako za zdaj pripravljamo, kot da v prihodnji sezoni liga prvakov bo na sporedu. Iz Evropske odbojkarske zveze sem že prejel informacijo, da je eno mesto v tekmovanju namenjeno slovenskemu predstavniku, in mi smo prvi pretendent za to. Ne nazadnje tam tudi želimo nastopati. Pripravljamo se na vse možne scenarije, a žal nimamo kristalne krogle, da bi lahko videli, kakšna bo prihodnost,« meni Oderlap.

Moštvo med tem časom ne trenira. Kar nekaj njihovih tujcev je zato zapustilo Slovenijo in se vrnilo domov, kjer čakajo na zaključek krize, medtem pa izpolnjujejo načrt dela, ki jim ga je predpisal trener Matija Pleško. »Za zdaj ni nobene informacije, kdaj bodo lahko igralci ponovno trenirali. Napovedi, da bo to mogoče do konca marca, so lepe, vendar glede na to, kako stvari potekajo, ne verjamem, da bo do tega prišlo tako hitro. Mislim, da se bo vse skupaj zavleklo v maj. Tudi zato je najbolj smiselno, da gredo v zavetje svojih družin oziroma tja, kjer so navajeni živeti, in pazijo na svoje zdravje,« razkriva Oderlap in poudarja, da ekipa plače še vedno prejema in da bodo v klubu vse svoje obveznosti do njih poravnali v skladu z dogovori.

Večina igralcev ima sicer status samostojnega športnega delavca, zato morajo podobno kot samostojni podjetniki sami skrbeti za obveznosti do države.