Po neuspešnih kvalifikacijah za olimpijske igre januarja letos bi se slovenska moška odbojkarska vrsta v teh dneh morala znova zbrati. Čez slab mesec dni bi se namreč moralo začeti tekmovanje šestnajstih najboljših reprezentanc na svetu liga narodov, kamor so se igralci selektorja Alberta Giulianija premierno uvrstili po lanskem zmagoslavju na julijskem kvalifikacijskem turnirju v Stožicah. A tako kot nič koliko športnih dogodkov tudi to zaradi pandemije koronavirusa visi v zraku, vse bolj verjetno je, da bo tekmovanje letos v celoti odpadlo. »Najprej je bilo rečeno, da bi se liga narodov igrala po olimpijskih igrah, a kot veste, so bile tudi te prestavljene na prihodnje leto. Prav tako ne Evropska ne Mednarodna odbojkarska zveza še vedno nista sestavili tekmovalnega koledarja, zato ni jasno niti, kaj se bo zgodilo z ligo prvakov. Za zdaj še vse stoji, a realno gledano se liga narodov zdi v tem trenutku misija nemogoče,« je prepričan pomočnik slovenskega selektorja Sebastjan Škorc.

Evropski podprvaki bi tekmovanje po prvotnem urniku začeli 22. maja s turnirjem na Poljskem, kjer bi se pomerili z domačinom, Italijo in Srbijo. Sledil bi odhod na Kitajsko in tekme z gostiteljem Argentino in Nemčijo, med 5. in 7. junijem pa bi v ljubljanskih Stožicah gostili Ruse, Francoze in Kanadčane. Zadnja dva turnirja bi odigrali v Iranu (domačin, Brazilija Avstralija) in Bolgariji (domačin, Japonska, ZDA). »Zdaj je treba zdravje postaviti na prvo mesto, zato tudi potovanje v tujino ne pride v poštev. Še posebno za nas, ki imamo v skupini Kitajsko in Iran, ki ju je pandemija koronavirusa zelo hudo prizadela. Tudi zato mislim, da se bo do meseca avgusta vse skupaj težko spravilo v red,« razmišlja Škorc. Ob tem dodaja, da morebitna odpoved lige narodov zelo verjetno pomeni tudi konec reprezentančne sezone. »Jeseni se morajo igralci že vrniti v klube in dvomim, da bodo dovolili svojim igralcem udeležbo na reprezentančnih akcijah. Mislim, da letos igranja za reprezentanco žal ne bo.«

Kljub številnim nejasnostim Škorc vseskozi ostaja v stiku tako s selektorjem kot igralci. Ti so po njegovih besedah zdravi in fizično pripravljenost vzdržujejo za štirimi stenami, medtem ko se Giuliani v Italiji pripravlja na odhod na Poljsko, kjer bo v naslednji sezoni prevzel vodenje ekipe Asseco Resovia Rzeszow. »Igralci si zagotovo želijo nastopati za nacionalni dres, čeprav v zadnjih 10 ali 15 letih niso imeli skoraj nič dopusta. Mogoče pa je zdaj napočil trenutek, da si končno vzamejo čas zase, sanirajo poškodbe in v sezono krenejo spočiti. Vseskozi se divja. Igrajo bolni, poškodovani in mislim, da so si zdaj končno lahko nekoliko odpočili. Pri odbojki je tekmovalni ritem že tako in tako nenormalen. Spomnimo, da so lani naši odbojkarji osem mesecev igrali za klube, nato pa še štiri za Slovenijo. Če ne gledamo samo negativno, je morda ta kriza za nekaj tudi pozitivna,« skuša ostati optimističen trener prvoligaša iz Maribora, ki verjame, da bo Slovenija prej ali slej le dočakala svoj premierni nastop v ligi narodov. »Če se samo spomnimo, da smo se vanjo že uvrstili, se je nato spremenil tekmovalni format. Lani smo si nato mesto v njej izborili še enkrat in glejte, kaj se je zgodilo zdaj. Nastopu v tem tekmovanju smo tako blizu, a hkrati daleč. Vseeno verjamem, da bomo dočakali nastop tudi v njej. Če ne letos, pa zagotovo prihodnje leto,« še pristavi Škorc.