»Danes smo se zbrali kristjani z vsega sveta, da bi skupaj molili Očenaš, molitev, ki nas jo je naučil Jezus,« je v videoprenosu prek spleta dejal papež po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

»V tem trenutku prosimo za usmiljenje za človeštvo, ki ga pandemija koronavirusa močno preizkuša,« je poudaril. Dodal je, da je molitev namenjena bolnim in njihovim družinam, zdravstvenim delavcem, oblastem in prostovoljcem. Nato je Frančišek začel moliti.

Škofije po vsem svetu so svoje vernike pozvale k molitvi, v nekaterih cerkvah pa so pred poldnevom, ko je potekala skupna molitev, zadoneli zvonovi.

Na svojem Twitterju se je molitvi pridružil tudi vodja anglikanske Cerkve, canterburyjski nadškof Justin Welby. Papeževemu vabilu so se odzvali tudi v ekumenskem patriarhatu v Istanbulu ter več evangeličanskih cerkvah.

Vodja rimskokatoliške cerkve bo v petek pred praznim Trgom svetega Petra vodil tudi molitev za katoličane, ki ji bo sledil izredni blagoslov mestu in svetu, t. i. urbi et orbi, in s tem povezan splošni odpustek. Papež voščilo običajno izreče ob božiču, veliki noči in po izvolitvi. Molitev in blagoslov bodo prenašali prek spleta.

Tudi v Vatikanu so sprejeli več ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Namesto pred polnim Trgom svetega Petra splošne avdience in nedeljske blagoslove papež opravlja kar prek spleta.