Moški v Istri je umrl že prejšnji teden, hrvaške oblasti pa so danes uradno potrdile, da je vzrok smrti koronavirusna bolezen 19. Gre za prvi smrtni primer covida-19 na Hrvaškem.

Capak je na današnji popoldanski seji hrvaškega štaba civilne zaščite še povedal, da se dnevno število novih okužb po soboti ne zvišuje. Takrat so v enem dnevu zabeležili največ okuženih doslej, 78. Dodal je, da je doslej okrevalo 22 oseb, ki so bile okužene z novim koronavirusom.

Direktorica zagrebške klinike za infekcije Alemka Markotić je sporočila, da je na ventilatorjih še zmeraj deset bolnikov, od katerih se je enemu stanje poslabšalo.

Največ okuženih oseb z novim koronavirusom je v Zagrebu, in sicer 202 primera. Novi žarišči okužbe, zaradi katerih so že sprejeli dodatne zdravstvene ukrepe, sta Osijek in otok Murter.

V Osijeku je žarišče okužbe v mestni bolnišnici, v katero so poslali dodatne epidemiologe. Na Murterju z okoli 2500 prebivalci pa so potrdili osem okužb z novim koronavirusom, dva kraja na otoku sta v karanteni.

V Pakistanu potrdili tisoč primerov okužb

Pakistan je danes potrdil, da imajo v državi tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 12 urah so po podatkih pakistanskega ministrstva za zdravje potrdili približno sto novih primerov. Zaradi covida-19 so doslej zabeležili sedem smrtnih primerov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji že več kot 5200 okuženih s koronavirusom

V Avstriji se je število okuženih zvišalo za 779 primerov na 5282. To je nekaj manj kot 18-odstotno zvišanje, kar je nekoliko manj kot v prejšnjih dneh, ko je število na novo okuženih raslo s 24-odstotno stopnjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji zaostrili kazni in globo za kršitev karantene

Italija je zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet pet. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene od 400 do 3000 evrov. Doslej je bila predvidena globa 206 evrov.

V Iranu potrdili največ okužb v enem dnevu

V Iranu so v zadnjih 24 urah potrdili 2206 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. V eni najbolj prizadetih držav na svetu v pandemiji koronavirusa je umrlo še 143 ljudi, skupno 2077.

V Nemčiji že več kot 160 smrtnih žrtev

Nemčija je doslej zabeležila več kot 160 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezeni 19. Doslej so potrdili tudi več kot 33.200 primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa na podlagi lastne statistike.

Koronavirus v Srbiji zahteval četrto življenje; v Črni gori novi ukrepi

Covid-19 je v Srbiji zahteval četrto življenje. Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je za srbsko televizijo RTS danes povedal, da je v Nišu umrla 60-letna ženska. V sosednji Črni gori od danes veljajo strožji ukrepi.

V Južni Koreji povečano število novih okužb z novim koronavirusom

V Južni Koreji se je danes število novih okužb z novim koronavirusom po treh dneh upadanja znova povečalo. Pristojne oblasti so potrdile 100 novih primerov, od tega je tretjina uvoženih. V Južni Koreji so do zdaj potrdili 9137 okuženih, število smrtnih žrtev se je povečalo za šest na skupno 126, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V provinci Hubei po dveh mesecih odpravili stroge omejitve

Na Kitajskem so v provinci Hubei, žarišču pandemije, po dveh mesecih danes odpravili stroge omejitve. Iz države medtem znova poročajo o 47 novih vnesenih primerih okužbe in nobenem domačem.

Ameriški guvernerji proti Trumpovi napovedi odprtja gospodarstva do velike noči

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek vztrajal pri svoji zamisli, da bo ponovno zagnal ameriško gospodarstvo do velike noči, čeprav zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da se prava zdravstvena kriza zaradi novega koronavirusa v ZDA še ni niti začela. Guvernerji zveznih držav se s predsednikom ne strinjajo.

Bolsonaro nasprotuje omejevanju gibanja v boju proti virusu

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek kritiziral odločitev nekaterih zveznih držav in občin za omejitev gibanja v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa. Meni, da bo za temi ukrepi ostala samo požgana zemlja, ki grozi uničenju prvega gospodarstva Latinske Amerike.

Na ameriški letalonosilki s koronavirusom okuženi trije mornarji

Na ameriški letalonosilki USS Theodore Roosevelt so bili na testu za novi koronavirus pozitivni trije mornarji, so v torek sporočili iz ameriške vojske. Gre za prve primere okužbe z virusom na kateri od ameriških vojaških ladij, ki so na misiji na morju.

Nova Zelandija uvaja popolno zaprtje

Nova Zelandija je danes poročala o 50 novih primerih okužbe, skupno 205. Vlada je razglasila enomesečno zaprtje oziroma izredne razmere, ki ji omogočajo ustavitev prometa in zaprtje cest ter prepoved gibanja ljudi na prostem za nenujna opravila.