V Britaniji so v ponedeljek dramatično zaostrili ukrepe in skočili v izredno stanje boja proti koronavirusu z uvedbo stroge omejitve gibanja in druženja, pri čemer ne gre več za nasvete, ampak pravila, katerih kršilci bodo kaznovani. Tej odločitvi je samo delno botrovalo neodgovorno ravnanje mnogih Britancev minuli sončen konec tedna, ko se jih je kljub drugačnim priporočilom vlade na desettisoče zgrnilo v parke, na obalo in v trgovine, velika večina pa ni upoštevala nasveta o razdalji do drugih.

Ministri grozili z uporom

Minister za zdravstvo Matt Hancock je te Otočane javno razglasil za sebičneže, premier Boris Johnson pa se je najprej odzval z nekakšnim ultimatom. Britancem je zagrozil z »italijanskimi ukrepi«, če v 24 urah ne začno resno jemati priporočil. In 24 ur kasneje, v ponedeljek zvečer, se je na televizijah pojavil njegov dramatični video, v katerem je nizal nove ukrepe. Vlada se je zanje očitno odločila prej, kot je hotel premier, ker naj bi mu vrsta ministrov zagrozila z uporom, če ne bo pohitel z novimi strogimi ukrepi, ki so jih zahtevali kritiki v sami vladi, opoziciji, zdravstvu, medijih in javnosti. Ti pravijo, da vlada zamuja dva tedna. Laburistična poslanka Rosena Allin-Khan, po poklicu zdravnica, je dejala, da bodo premierjevi »sproščen odnos in mešana sporočila zahtevali življenja«.

Gneča na podzemni železnici

Zdaj lahko Otočani zapustijo dom samo za nakupe hrane, zdravil in najnujnejših potrebščin, enkrat na dan za telovadbo, tek ali kolesarjenje in za nujno pot na delo. Ob vsem tem morajo strogo spoštovati razdaljo do drugih. Tega bi se morali držati tudi v javnem prometu, ki okrnjeno še obratuje. Včeraj se očitno niso. Na londonski podzemni železnici je bila običajna gneča, največ je bilo gradbenih delavcev. Veliko je še zmede o tem, kdo sme potovati na delo in kdo ne. Vlada je obljubila podrobnosti.

Glavni vladni ukaz Britancem je: ostanite doma, da boste rešili življenja in pomagali državnemu zdravstvu na vrhuncu krize, ki jo pričakujejo v dveh do treh tednih. Zunaj je prepovedano druženje več kot dveh ljudi, ki morata biti iz istega gospodinjstva. Po lokalih, restavracijah, klubih, gledališčih in tako naprej so morale vrata zapreti tudi vse trgovine, ki ne prodajajo živil in nujnih potrebščin, knjižnice, igrišča in telovadnice na prostem. Odprte ostajajo pošte, banke in tako imenovane prodajalne časopisov (v večini teh prodajajo tudi hrano in pijačo, nekatere tudi alkoholno, osnovne potrebščine in cigarete). Prepovedani so vsi družabni dogodki, od porok do krstov, dovoljeni so samo še pogrebi. O omilitvi ali podaljšanju teh ukrepov bo vlada odločala čez tri tedne. Za njihovo izvajanje bo skrbela policija s patruljami, ki bodo identificirale ljudi, začetna globa za prekrškarje bo 30 funtov, v skrajni sili pa ječa. Policija pravi, da bo to zanjo »zelo, zelo velik izziv« in da zanj nima dovolj osebja, zlasti v Londonu, kjer je veliko policistov že bolnih.