Obsojeni so stari od 22 in 32 let. Najdaljšo kazen so izrekli ustanovitelju skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pet obsojenih je sodišče poleg tega spoznalo krive sodelovanja v večjih nasilnih izgredih ter povzročitve telesnih poškodb.

Tožilstvo je za obtožene zahtevalo zaporne kazni od treh let do pet let in šest mesecev. Vsem je očitalo "odkrit nacionalsocialistični nazor". Obramba je zahtevala oprostilo razsodbo ali milejše kazni in menila, da so očitki na račun terorizma pretirani.

Skupina je bila ustanovljena septembra 2018, ko je v mestu Chemnitz na vzhodu Nemčije prišlo do demonstracij, ki so bile sovražno nastrojene do tujcev, ter izgredov na protestih. Povod za demonstracije je bila nasilna smrt 35-letnega Nemca v sporu z begunci ob robu mestnega praznika konec avgusta. Lani so zaradi te smrti in nevarne telesne poškodbe mlajšega državljana Sirije obsodili na devet let in pol zaporne kazni.

Skupina Revolution Chemnitz je poleg tega načrtovala lastno akcijo v Berlinu 3. oktobra 2018, ko naj bi izvedeli politično vstajo. 14. septembra je skupina v Chemnitzu izvedla tako imenovano poskusno akcijo ter napadla begunce in skupino najstnikov. Policija je člane skupine aretirala še isti večer in takrat je skupina tudi prenehala obstajati.