Po navedbah NIJZ imajo posamezniki s slabšo pljučno funkcijo, ki je lahko tudi posledica s kajenjem povezanih bolezni dihal, zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom. »Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme dihalnih poti, ki čistijo dihalne poti, to so migetalke v dihalnih poteh in izločanje sluzi. Pri kadilcu je delovanje migetalk okvarjeno, sluzi pa je več in je gostejša. Sluz se tako težje izloča iz dihalnih poti in verjetnost okužbe je večja. Poleg tega ima kajenje škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo,« opozarjajo na inštitutu.

Po trenutnih podatkih še ni jasno, koliko pred morebitno okužbo bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za komplikacije ob okužbi. Je pa znano, da se pljučna funkcija funkcija pomembno izboljša v nekaj mesecih po opustitvi kajenja. Tako se zmanjša tudi verjetnost okužb dihal, so pojasnili na NIJZ.

Zaporom in prevzgojnemu domu priskrbeli večje število zaščitne opreme in razkužil

Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje zaporom in prevzgojnemu domu doslej priskrbelo večje število rokavic, razkužil, mask in druge zaščitne opreme. Zaposlenim so ponudili tudi psihološko pomoč. Na ministrstvu zagotavljajo, da je zdravstvena oskrba v zavodih ustrezna. Zaprte osebe po zagotovilih ministrstva v zaporu dobivajo hrano, ki zadošča za ohranitev njihovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Hkrati pa v zaporu po navodilih zdravnika in v skladu z možnostmi zagotavljajo vse potrebne aktivnosti za ohranitev zdravja obsojencev.

Iz Madrida v četrtek poseben let za vrnitev Slovencev v domovino

- Iz Madrida v Ljubljano bo v četrtek zvečer organiziran poseben let za slovenske državljane, ki se želijo vrniti v domovino, je danes na twitterju objavilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Vsi, ki se želijo vrniti s tem letom in MZZ o tem še niso obvestili, se lahko na let prijavo prek elektronske pošte slovenskega veleposlaništva v Madridu: sloembassy.madrid@gov.si.