Potem ko je Evropa postala središče okužb s koronavirusom, iz Kitajske prihajajo spodbudne informacije o njegovi zajezitvi. Odkar so v petek tamkajšnje zdravstvene oblasti prvič sporočile, da ni novih domačih okužb, se je ta trend v minulih dneh nadaljeval. Danes so v državi našteli le 39 novih okužb, prav vse so v državo prinesli potniki iz tujine. Pozitivne informacije z medicinske fronte pa se le počasi zrcalijo tudi v kitajskem gospodarstvu, ki se poskuša zdaj spet postaviti na noge.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je že pred časom napovedala, da bo nižja proizvodnja na Kitajskem zaradi koronavirusne krize vplivala na globalno gospodarstvo. Kolikšen bo ta vpliv, je nemogoče napovedati, saj ni jasno, kako dolgo bodo trajala prizadevanja za zajezitev koronavirusa in ali bodo ostale prekinjene ustaljene dobavne verige, trgovanje pa bo ostalo močno omejeno. Že zdaj pa številni analitiki napovedujejo prvo četrtletno zmanjšanje kitajskega gospodarstva po letu 1992. To naj bi znašalo okoli 9 odstotkov. Zgolj v prvih dveh mesecih letošnjega leta je zaradi prizadevanj za zajezitev koronavirusa industrijska proizvodnja na Kitajskem upadla za 13,5 odstotka, trgovina na drobno pa se je skrčila za dobrih 20 odstotkov.

Težaven zagon proizvodnje v majhnih in srednjih podjetjih

Ob informacijah, ki kažejo ugodno sliko okužb s koronavirusom na Kitajskem, je slišati tudi svarila pred drugim valom epidemije zaradi morebitnih prihajajočih okuženih iz tujine, a optimizem se vseeno počasi krepi. Ljudje v Pekingu so po tednih karantene spet smeli iz stanovanj, v prestolnici so nastali prvi prometni zamaški. Tudi v Wuhanu so oblasti nekoliko zrahljale omejitve gibanja.

V minulih mesecih skorajda povsem zastala proizvodnja v državi se ponovno obnavlja. A le počasi, dejansko precej počasneje, kot se je prekinila ob izbruhu koronavirusa v Wuhanu. Po podatkih kitajskega ministrstva za industrijo in informacijsko tehnologijo je zunaj province Hubei, ki še ostaja pod karanteno, 95 odstotkov velikih podjetij že obnovilo proizvodnjo. Med majhnimi in srednjimi podjetji pa naj bi svoje proizvodne linije obnovilo le 60 odstotkov podjetij.

Kot ugotavljata Francisco Betti, vodja oddelka za prihodnost proizvodnje pri Svetovnem gospodarskem forumu, in Juan Ni, profesor proizvodnih ved pri univerzi Michigan, do počasnega zagona proizvodnje prihaja iz različnih razlogov. Primanjkuje izdelkov iz nižjega spektra dobavne verige, premalo je tudi delavcev, saj se zaradi vzpostavljenih karanten še vedno ne morejo svobodno gibati. Mnoga podjetja imajo težave tudi z zagotavljanjem zahtevane zaščitne opreme za delavce. Povrh vsega pa se zaradi najrazličnejših zapor na prometnih poteh le počasi vzpostavlja tovorni promet.

Optimistična napoved za drugo četrtletje

Tamkajšnja podjetja so bila pri zagonu proizvodnje že v časih najhujše krize zelo inovativna. Šanghajski proizvajalec avtomobilov Wuling je denimo že sredi februarja svojo proizvodnjo avtomobilov začasno spremenil v proizvodnjo zaščitnih mask. Da so pripravili 14 proizvodnih linij zaščitnih mask, so potrebovali zgolj tri dni. Tudi druga kitajska avtomobilska proizvajalca BYD in GAC sta denimo svojo proizvodnjo na hitro preusmerila v izdelavo dezinfekcijskih sredstev in v proizvodnjo opreme za izdelavo zaščitnih mask.

Zdaj se proizvodnja poskuša vrniti v prejšnje tirnice. Nekatera večja podjetja za delavce organizirajo poseben avtobusni prevoz na delo, spet druga so delavce celo pripeljala s posebej vzpostavljenimi letalskimi povezavami. Kljub obnavljanju proizvodnje pa je povsem nejasno, kako bo z odjemalci na zahodnih trgih in v kolikšni meri se bo spet okrepila domača potrošnja. Ena izmed posledic koronavirusne krize bo, tako napovedujejo ekonomisti, tudi velika sprememba v dobavnih verigah.

Čeprav se proizvodnja na Kitajskem ponovno vzpostavlja, pa vzdušje na kitajskih borzah še vedno ne odraža bolj pozitivnega pogleda oblasti. Kitajski borzni indeksi so danes zabeležili najmanjše vrednosti v zadnjem letu dni. Tamkajšnja centralna banka optimistično računa na to, da bo kitajsko gospodarstvo po močnem padcu v zadnjih mesecih hitro prešlo na pot okrevanja. Pomočnik guvernerja centralne bank Chen Yulu pričakuje, da bodo že v drugem četrtletju vsi makroekonomski kazalniki pozitivni. K pozitivnemu razmišljanju jih spodbuja tudi podatek, da so se v zadnjih tednih spet za tretjino povečale transakcije med malimi in srednjimi podjetji.

Pred takšnim, morda tudi pretiranim optimizmom svari celo premier Li Keqiang. Opozarja namreč, da je velikim industrijskim proizvajalcem resda uspelo obnoviti proizvodnjo, toda težava je pri malih in srednjih podjetjih, ki tega doslej niso zmogla.