Okoli pol tretje ure popoldan je na Šentviškem hribu v bližini smučišča Poseka izbruhnil obsežnejši požar, ki pa je zdaj že omejen, sledilo bo prekopavanje požarišč. Na območju bo čez noč ostala požarna straža z enim gasilskim vozilom. Današnji požar je že šesti v radiju okoli 500 metrov v desetih dneh, zato gasilci ne izključujejo možnosti, da je bil povzročen, je poudaril Anže Bitenc iz Gasilske brigade Ljubljana.

91 gasilcem na pomoč vojaški helikopter

Kmalu po prijavi požara so gasilci morebitne sprehajalce opozorili, naj se zaradi gašenja s helikopterjem umaknejo s hriba. »Situacija je resna, zato prosimo za upoštevanje navodila,« so prek medijev in omrežij odredili gasilci. Gorelo je namreč na gozdnatem območju, dostopno le po gozdnih vlekah, zato so za gašenje uporabili helikopter Slovenske vojske. Vodo so zajemali iz bazena na igrišču pred škofijsko klasično gimnazijo. Z ognjenimi zublji se je borilo 91 gasilcev z 21 vozili, poleg poklicnih gasilcev so sodelovali še pripadniki šestih prostovoljnih društev ter poveljstvo Gasilske zveze Ljubljana. En gasilec se je med gašenjem lažje poškodoval in je že v zdravniški oskrbi.

Na delu požigalec?

Po naših informacijah je bil na delu požigalec. Gre namreč za že osmi tak primer v zadnjih nekaj dneh. Tako je včeraj nekaj pred pol peto uro zjutraj zagorelo v gozdu nad šentviškim predorom, ljubljanski poklicni gasilci so s pomočjo PGD Šentvid pogasili požar na površini približno devet hektarjev. Nekaj čez enajsto uro dopoldan je zagorelo še enkrat, prav tako v bližini tunela. Le kakšnih 15 minut kasneje so gasilci pogasili požar v grmičevju ob Gradnikovi ulici v Podutiku, zgorelo je okoli 25 kvadratnih metrov površin. Nekaj po osmi uri zvečer je gorel gozd ob Cesti Andreja Bitenca v Dravljah, poklicni gasilci so ob pomoči prostovoljnih društev Ljubljana-Šentvid, Črnuče in Zgornja Šiška pogasili sedemsto kvadratnih metrov površine. Še petič v istem dnevu je zagorelo nekaj minut pred enajsto uro zvečer in sicer na Malem Rožniku. Gasilci so pogasili štiristo kvadratnih metrov gozda.

Situacija, povezana z izbruhom epidemije koronavirusa, je mnoge prisilila, da so večinoma doma, veliko pa jih čas koristi za spomladanska opravila na vrtovih in travnikih. Gasilci so opazili, da zaradi tega prihaja do več kurjenja v naravi in posledično požarov, gasilci so tako v zadnjih štirih dneh posredovali na številnih intervencijah. »Gasilci se zelo trudimo, da bomo ostali zdravi in sposobni za posredovanja ob različnih nesrečah. Izpostavljanje in obremenjevanje gasilcev v teh dneh enostavno ni potrebno,« pozivajo ljudi, naj bodo previdni in ne tako nespametni.

Bodite dodatno pozorni

Bitenc je sicer opozoril, da je trenutno razglašena velika požarna ogroženost. »Ljudje naj bodo dodatno pozorni,« je pozval. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.