Gasilci so v noči na nedeljo morali gasiti obsežen požar v ljubljanski Sibiriji, ki se je vnel na območju avtomobilskega odpada med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom. Kaj je bil vzrok požara, za zdaj ni jasno. Predstavnica za odnose z javnostmi ljubljanske policijske uprave Aleksandra Golec je pojasnila, da so danes interventne službe na kraju požara še vedno izvajale ukrepe, zato policija ogleda kraja še ni začela. Policisti bodo ogled požarišča začeli predvidoma danes, če bodo izpolnjeni pogoji, je dejala Golčeva.

Na ugotovitev vzroka požara bo treba počakati, Golčeva je pojasnila, da bo že iskanje izvora požara zahteven zalogaj. Po oceni gasilcev Gasilske brigade Ljubljana je namreč gorelo na okoli 8000 kvadratnih metrih površine, zato bo treba natančno pregledati veliko površino. »Policisti v tem času zbirajo in preverjajo druge okoliščine dogodka. Ko bo znanih več okoliščin, bomo o tem obvestili javnost,« je še dejala Golčeva in omenila, da je bila zagorela avtomobilska deponija, kot kaže, zapuščena.

Deponija že leta ne deluje več

Da to drži in da deponija uradno ne deluje že leta, je potrdil Valentin Sitar, direktor družbe Varnostni sistemi, ki je lastnica dela zemljišča, na katerem je pogorišče odpadkov. Sitar je dejal, da so pogodbo z nekdanjim najemnikom razdrli leta 2012 in da so si že dalj časa prizadevali, da bi ta nakopičeni odpadni material odstranil. »Izvedli smo vse ukrepe, obvestili inšpekcijske službe in kriminaliste, tožili smo pravno osebo in njenega lastnika, ampak do sedaj nismo ničesar dosegli,« je bil razočaran Sitar. Njihova prizadevanja so bila namreč jalova, ker je šlo podjetje Avtodeponija v likvidacijo.

Deponija sega tudi na zemljišča, ki so v lasti več fizičnih oseb, in na več kot 3000 kvadratnih metrov veliko parcelo v lasti Mestne občine Ljubljana, kažejo podatki geodetske uprave. Sitar je potrdil, da si je tudi občina prizadevala sanirati to območje, a prav tako neuspešno. Območje deponije je po prostorskem načrtu sicer zazidljivo, saj je tam dovoljena gradnja stanovanj, a podjetje Varnostni sistemi je ravno zaradi neurejene deponije imelo težave s prodajo zemljišča. Sitar je razložil, da namreč niso znali oceniti, koliko bi stal odvoz vsega nakopičenega materiala, in niso vedeli, kako postaviti primerno ceno, da bi se našel kupec zanj.

Goreli odpadni avtomobilski deli

O požaru so bili gasilci Gasilske brigade Ljubljana obveščeni v soboto po 23. uri. V času gašenja je bilo na terenu ves čas več kot 100 gasilcev, v celotni intervenciji pa jih je sodelovalo več kot 220. Poleg gasilske brigade so pomagali gasilci desetih prostovoljnih enot, je povedal predstavnik za odnose z javnostmi Gasilske brigade Ljubljana Robert Okorn. Gasiti so nehali danes okoli poldneva, nekaj ur pozneje je bila tudi ponovno odprta Cesta dveh cesarjev, ki je bila zaradi požara več ur popolnoma zaprta.

Okorn je povedal, da so goreli različni nakopičeni odpadki, od gum do odpadne plastike in pločevine. Med odpadki niso zaznali eksplozivnih snovi. Ker so se z dimom v zrak sproščale škodljive snovi, so gasilci okoliškim občanom prek družbenega omrežja facebook sporočali, naj se ne izpostavljajo dimu in zaprejo okna na svojih domovih. Da jih je vonj po zažganem zbudil sredi noči, niso poročali zgolj prebivalci bližnjega Trnovega in Viča, temveč tudi občani z Brda, iz Šiške in celo Podutika.