Kot so zapisali na ministrstvu, so izvajalce programov in projektov, ki jih sofinancira ministrstvo že pozvali, da skladno z ukrepi ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje upoštevajo navodila ter tako poskrbijo za zdravje sebe, sodelavcev in najbližjih. Obenem so jih zaprosili, da o morebitnih odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih programov in projektov sproti oziroma pravočasno obveščajo skrbnike pogodb na ministrstvu za kulturo. "Le na ta način bomo lahko ažurno in uspešno reševali situacijo, s katero se te dni nepričakovano soočamo, in za katero lahko v tem trenutku le ocenjujemo, kako dolgo bo trajala," so pojasnili.

Na ministrstvu se, kot poudarjajo, zavedajo, da je položaj kulturnega sektorja že v normalnih okoliščinah težaven ter da ga krizne razmere še otežujejo. Zato je ministrstvo za kulturo aktivno v medresorskem usklajevanju interventnih zakonov, ki se sprejemajo zaradi posledic epidemije. Ti določajo ukrepe, s katerimi se bo zagotavljalo lažje izvajanje pravic in obveznosti ter delovanja po prenehanju izrednih razmer, ki jih je povzročil virus tudi za kulturni sektor.

Ministrstvo stremi k temu, da bi se čim več vsebin uredilo v okviru interventnih zakonov, ki se nanašajo na splošne predpise in vsebinsko posegajo na delovanje kulturnega sektorja - samozaposleni v kulturi, nevladni sektor, javnopravni subjekti - ne glede na to, na katerem področju delujejo, zato zaenkrat ne bo pristopilo k samostojnemu interventnemu zakonu, so zapisali.

Obenem so spomnili, da se novi predlogi interventnih zakonov redno vlagajo po nujnem postopku, od prevzema mandata nove vlade naprej. Tako je vlada v sredo sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, s katerim se kreditojemalcem, ki zaradi negativnih učinkov epidemije ne bodo mogli poravnavati svojih obveznosti iz kreditnih pogodb, omogoči odlog vračila za 12 mesecev.

Pozvali k finančni pomoči za tiste, ki so nenadoma ostali brez dela

Samozaposleni so v torkovem pismu Simonitija med drugim pozvali, da poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Obenem želijo, da se zagotoviti bolniško nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok. Pričakujejo tudi pospešitev izplačila delovnih štipendij ter vnaprejšnjih sredstev za že odobrena projektna sredstva kot tudi fleksibilnost glede nastalih sprememb v izvedbi subvencioniranih projektov zaradi odpovedi ali zamikov.