Vlada bo drastično omejila zbiranje na javnih mestih in javnih površinah, je včeraj po seji vlade dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. »Gremo v smeri avstrijskega zakona,« je dodal. Poleg tega je zvečer izjavil, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi za podelitev izrednih pooblastil vojski.

Avstrija je omejitev zbiranja več kot petih oseb sprejela v nedeljo. Ljudje lahko tam dom zapustijo samo, če gredo na delo, po nakupih ali če pomagajo drugim. Karanteno so uveljavili tudi v Italiji, Franciji, Španiji in Belgiji, na Češkem pa lahko ljudje dom zapustijo samo, če si usta in nos prekrijejo z masko ali šalom.

Gospodarstvo svari pred katastrofo

Kaj točno lahko pričakujemo v Sloveniji, še ni znano. Odlok o omejitvi zbiranja, ki bo po besedah notranjega ministra predvideval tudi nadzor in kazni, zvečer še ni bil pripravljen. Številne občine so medtem predpisale kazni za uporabo igrišč na javnih površinah, saj naj bi novi koronavirus na plastičnih in kovinskih površinah preživel do tri dni. Premier Janez Janša je v torek napovedal zaostrovanje ukrepov po zgledu drugih držav, kot že večkrat prej pa je poudaril, da ukrepi in inšpekcijski nadzor ne morejo biti tako učinkoviti kot avtonomne odločitve posameznikov, da se vedejo samozaščitno.

Slovenija je med državami, ki najhitreje sprejemajo vse ostrejše omejevalne ukrepe, a sindikati opozarjajo, da so ti še vedno pomanjkljivi. V nekaterih podjetjih se delavci pritožujejo, da nimajo dovolj zaščitnih sredstev, v drugih, na primer na Pošti Slovenije, da se stranke vedejo neodgovorno, v tretjih pa kljub razmeroma visoki skrbi vodstva za varnost zaposlenih sindikati vztrajajo, naj delavci ostanejo doma. Tako je na primer v Gorenju, ki ga je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek včeraj izpostavil kot primer dobre organizacije proizvodnje. Z vlade so medijem poslali videoposnetek, ki prikazuje, da v Gorenju delavci nosijo kirurške maske.

V torek je Počivalšek na splošno ocenil, da podjetja v največji meri spoštujejo varnost in zdravje delavcev, zato vlada ne bo odredila ustavitve proizvodnje. Kljub temu obratuje vse manj podjetji, saj jih zapirajo vodstva sama. V tistih, ki še delujejo in niso nujna za kritino delovanja države, pa trdijo, da jim v primeru ustavitve grozi propad. Gospodarska zbornica ocenjuje, da bi bili lahko prihodki slovenskih podjetij zaradi posledic novega koronavirusa manjši za pet milijard evrov. Vlado pozivajo, da njihovim delavcem zagotovi zaščitno opremo in podjetjem pomaga pri likvidnostnih težavah.

Blažilni ukrepi

»Pripravljeni smo na vse, kar bo treba storiti,« je včeraj dejal minister za finance Andrej Šircelj in poudaril, da je treba pripraviti različne scenarije. »Če se epidemija konča jutri, je situacija drugačna, kot če se bo nadaljevala nekaj tednov in mesecev,« je pojasnil. Vlada je za zdaj med drugim v proračunu sprostila 400 milijonov evrov za soočanje s krizo, včeraj pa je sprejela zakon za odlog plačevanja kreditov gospodarskih družb, zadrug, kmetov in samostojnih podjetnikov.

O tem in drugih blažilnih ukrepih naj bi državni zbor odločal danes. Med drugim bodo poslanke in poslanci glasovali o možnosti podjetij, da delavce pošljejo na čakanje. Več ukrepov pričakujejo tudi samozaposleni, ki prek iniciative opozarjajo, da tretjina samostojnih podjetnikov že razmišlja o zaprtju dejavnosti. Za zdaj je vlada za vse samozaposlene pripravila možnost odloga plačila prispevkov. Za fizične osebe pa vlada – razen prek pomoči podjetjem – finančnih blažilcev še ne predvideva.

Počasnejša rast potrjenih primerov

Tako kot še ni mogoče predvideti, kako hude bodo posledice omejevalnih ukrepov in zastojev v gospodarstvu, je nepredvidljivo tudi, kakšna bo neposredna škoda novega koronavirusa. V Sloveniji so do včeraj do dveh popoldne testirali 8730 oseb in odkrili 286 okuženih. Število testiranj se je tako v 24 urah povečalo za 1143, kar je druga največja dnevna številka, število okuženih pa za 13, kar je najmanj v zadnjih osmih dneh. Novoodkritih primerov je že vse od petka vsak dan manj.

Ker je inkubacijska doba bolezni dolga in ker v teh dneh režim testiranja ni povsem jasen, so napovedi zelo nezanesljive. Zdravstveni sistem se še vedno pripravlja na zaostrene razmere, a dodatnih zaščitnih mask včeraj še ni dočakal. Del tistih, ki so na poti, naj bi pomagal zagotoviti predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin prek Jacka Maa, ustanovitelja podjetja Alibaba.