O težavah z dostavami zaščitnih mask se je v sredo zvečer pritoževal obrambni minister Matej Tonin, ki je opozoril na alarmantno stanje zaradi pomanjkanja mask in ostalega zaščitnega materiala. Med transportom iz Italije v Slovenijo, ko bi morala že včeraj prispeti pošiljka s kar tremi milijoni maskami, se je zgodil incident, je takrat dejal Tonin, ker so izgubili stik z voznikom, zato na vladi ne vedo, kje se nahaja nujno potreben material. »Če bi kdo izkoristil to krizo za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, te pa bi izginile, bi bilo zelo hudo,« je v sredo zvečer izjavil Tonin. Danes pa je predstavil podrobnosti domnevno izginulega tovora.

Maske »izginile« v Postojni

Ministrstvo za gospodarstvo je bilo v sredo v stiku z voznikom tovornega vozila, ki je trdil, da ima nujno potrebne maske, ob 14. 30 je javil, da je v Sežani na carini, ki naj bi jo zapustil ob 17.30, nato pa je ob 18. uri javil, da se bo ustavil v Postojni in natočil gorivo. Nato pa se je za njim izgubil vsak stik, je pojasnil obrambni minister. Takoj zatem je stopila v akcijo policija, ki je ugotovila, da je šlo v konkretnem primeru za klasično prevaro in da ne tovor ne maske niso nikoli obstajale. Maske so naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor je Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. Tonin je pojasnil, da je dobra plat te zgodbe, da država v tem primeru ni bila oškodovana, ker ni nič plačala. Obrambni minister je na primeru te zgodbe napovedal drugačno ravnanje – policija naj bi odločno preganjala »vojno dobičkarstvo,« poleg tega pa bodo postopke nabave zaščitnih mask obrnili na glavo. Država bo od sedaj naprej sporočala po kakšni ceni je pripravljena kupiti zaščitno opremo, kdor jo bo imel na voljo, jo bo pripeljal.

Pol milijona mask v državi

Sicer pa so dopoldne z vlade prišle spodbudne novice, saj je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek objavil, da so uspeli predati civilni zaščiti 400.000 troslojnih mask v vrednosti 250.000 evrov in 100.000 mask, ki so jih zagotovile Slovenske železnice. Minister za gospodarstvo je dejal, da so zaščitne maske, ki jih je zagotovil predsednik evropske nogometne zveze UEFA Aleksander Čeferin in so v obliki več milijonske pošiljke prišle iz Kitajske v Belgijo, naložene in pripravljene na transport v Slovenijo. Kdaj natančno naj bi prispele, ni mogoče napovedati zaradi otežene logistike po Evropi, realno pa je pričakovati, da bi nujno potrebne maske dostavili do večernih ur v petek ali v soboto. »Kar zadeva zaščitna sredstva, lahko rečem, da bomo v naslednjih dveh, treh dneh zagotovili dovolj mask. Najprej kirurških troslojnih mask v količini preko treh milijonov, in sicer bo prva pomembna nabava jutri in potem zaključna v petek. Maske tipa dva v številu milijon pa pol bodo dobavljene jutri in pa maske tipa 3 v količini en milijon kosov v ponedeljek. To bo prvi del, da se bo poleg zdravstvenih ustanov oskrbovalo tudi kritično proizvodnjo, ki je nujna, da država deluje,« je dejal Počivalšek.

Janša pojasnjuje

Na težave z maskami se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki se je na družabnih omrežjih zahvalil za vso ponujeno pomoč pri transportu z maskami, a je opozoril, da ni problem v transportu, ampak v prepoznem naročilu zaščitnega materiala in administrativnih ovirah, celo paniki, v lokalnih skupnostih in državah EU. Janša je pojasnil, da z ostalimi voditelji članicami EU pospešeno odpravljajo vse administrativne in logistične ovire. Za območja po državi, kjer danes nujno potrebujejo zaščitno opremo, bo poskrbljeno, je obljubil premier, v »najkrajšem roku bo tovrstne opreme dovolj,« država pa naj bi zagnala tudi lastne proizvodne kapacitete.

Pobude s terena

Zaradi tega so sekcija za promet pri Obrtni zbornici Slovenije in sekcija za prevoz blaga pri GZS predlagali, da bi v najkrajšem možnem času ustanovili krizni štab za prevoznike, ki bi jim pomagal premoščati administrativne logistične ovire na notranjih mejah EU. Da gre pri zaščitnih maskah za nohte, dokazuje tudi iznajdljivost največje bolnišnice v državi kliničnega centra v Ljubljani, kjer so objavili novico, da so angažirali medicinske sestre - šivilje, ki v prostorih bolnišnice izdelujejo zaščitne maske.