Po obisku doma za starejše v Šmarju pri Lelšah, ki velja za eno žarišč slovenske epidemije z novim koronavirusom, je minister za zdravje Tomaž Gantar pohvalil njihov način dela, saj so pripravljeni organizacijsko, kadrovsko in prostorsko, tudi na morebiti še težje razmere. Predstavil ga je kot sistem, po katerem naj sedaj delujejo tudi v drugih domovih za starejše po Sloveniji. Povedal je, da je število okuženih z novim koronavirusom v tem domu predvsem posledica obdobja, ko še niso bili v veljavi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb.

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je zahvalil osebju doma za ostarele v Šmarju pri Jelšah in zaposlenim v drugih domovih, ki v “težkih razmerah ohranjajo strokovnost in motivacijo”. Zahvalil se je tudi vsem prostovoljcem, ki sodelujejo s Civilno zaščito in pozval vse posameznike, ki bi želeli pomagati, da se javijo pri lokalnem štabu Civilne zaščite, kjer jih bodo ustrezno podučili in usmerili na primerno mesto in za primerno delo. Dodal je, da je težko ugibati, ali je prišlo do okužb v domovih za starejše v Naklem in Bokalcah preko obiskov, saj so bili obiski hitro prepovedani.

Posnetek izjave o novostih glede novega koronavirusa pri nas si lahko ogledate tukaj:

Umrl še en oskrbovanec doma starejših iz Metlike s covidom-19

Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, tudi dva oskrbovanca metliškega doma. Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sicer zdravijo 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. Eden od bolnikov, ki so ga zdravili v tej enoti, pa ne rabi več umetne ventilacije, so sporočili prek twitterja.

Sicer je bilo včeraj potrjenih 36 novih okužb, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 562 primerov. Do danes so opravili 17.294 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi.

Cantarutti: Zaščitnih sredstev bo z načrtovanimi dobavami dovolj

Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v naslednjem tednu morale zadostovati, je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. V teku pa so tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Dobili so namreč prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine (zaposlene v zdravstvu, sociali, civilno zaščito) ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne.

Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije. Cantarutti tako verjame, da bo Slovenija npr. pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna.

Sklenjena pogodba za 326 respiratorjev

Zavod za blagovne rezerve je v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.

Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem.

Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorejev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih.

Spodaj si lahko ogledate posnetek izjave za medije.

V šmarskem domu upokojencev že 32 okuženih z novim koronavirusom

V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom trenutno potrjena pri 32 stanovalcih, kar je šest več kot v sredo. Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih skupaj šest, so danes sporočili s šmarske občine.

Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih skupaj šest, so danes sporočili s šmarske občine. Kot je povedala direktorica doma Gordana Drimel, je virus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce.

Prav tako zaposleni vso skrb posvečajo nalogi, da je za stanovalce kar se da najboljše in najlepše poskrbljeno in da bodo bolezen čim prej in čim lažje preboleli.

V trboveljski bolnišnici eden izmed zaposlenih okužen s koronavirusom

V trboveljski bolnišnici je s koronavirusom okužen eden od članov zdravstvenega osebja. Čez vikend je dobil vse simptome novega koronavirusa, zato se je v nedeljo testiral in test je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe z namenom preprečevanja nadaljnje okužbe, je danes za STA povedala direktorica bolnišnice Romana Martinčič. Dejala je tudi, da so v 14-dnevno samoizolacijo v ponedeljek poslali dve zaposleni, ki sta bili v tesnejšem stiku z okuženim.

V Slovenijo iz Kitajske prihajajo testi za novi koronavirus in večja količina zaščitne opreme

Kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske, sta v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljali še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi Slovenijo. Kot so pri agenciji Odmev zapisali v sporočilu za javnost, so testi že na poti v Slovenijo, kjer jih bo sprejela slovenska civilna zaščita.

Že v petek je slovenska civilna zaščita v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirali fundacija kitajskega spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja, tudi s sodelovanjem Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze in Majevega prijatelja.

Tudi kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense aktivno pomaga z donacijami zaščitne medicinske opreme in aparatov v boju z epidemijo novega koronavirusa. Na poti v Slovenijo je že večja pošiljka zaščitne in medicinske opreme, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno.

Iz skupine Hisense, ki je lastnica Gorenja, je že na poti v Slovenijo 200.000 zaščitnih mask, 2000 kompletov zaščitne medicinske opreme, 2000 zaščitnih oblek in 500 respiratorjev, so sporočili iz Gorenja. Hisense pa bo naši državi podaril tudi aparat za umetno predihavanje.