Na včerajšnji večerni videokonferenci so evropski voditelji potrdili predlog evropske komisije za 30-dnevno zaprtje zunanjih evropskih meja za vsa nenujna potovanja. Kdaj bo zapora zunanjih meja začela veljati, niso pojasnili. Kot je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, je uresničitev te odločitve v rokah članic.

Evropski državljani, ki bodo obtičali v tretjih državah, lahko računajo na pomoč pri vrnitvi. Evropski voditelji so se namreč dogovorili, da bodo usklajevali njihovo repatriacijo, zanjo pa bodo sprožili evropski mehanizem za civilno zaščito. Prav tako so potrdili predlog evropske komisije za nove smernice nadzorov na notranjih evropskih mejah. Med drugim naj bi vzpostavili hitre koridorje za prehajanje tovornega prometa. Ta je ključen za nadaljnje delovanje notranjega trga in tudi prehajanja zdravstvene in medicinske opreme. Glede oblikovanja hitrih koridorjev naj bi se pozitivne spremembe zgodile v naslednjih dneh, je napovedala predsednica komisije.

Ukrepi držav na mejah bi morali po njeni oceni postati fleksibilnejši, tudi tovorni promet bi moral potekati bolj nemoteno. A trajalo bo kar nekaj časa, preden bodo že vzpostavljeni nadzori na mejah povsem odpravljeni, je pristavila.

»Sovražnik je virus. Storiti moramo vse, kar je v naših močeh, da bi zaščitili naše državljane in gospodarstva. Ne bomo omahovali pri sprejemanju dodatnih ukrepov,« je še napovedala Ursula von der Leyen.

Medtem ko države zaostrujejo mejne nadzore na notranjih evropskih mejah, je strožji režim začel veljati tudi na slovensko-hrvaški meji. Slovenska vlada je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije koronavirusne bolezni odločila, da od polnoči preneha obratovati 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Zaprtje bo veljalo do preklica. Vsi potniki naj za nujna potovanja uporabijo le mejne prehode za mednarodni promet.

Spremembe so tudi na slovensko-avstrijski meji. Avstrija je včeraj napovedala zaprtje večjega števila manjših mejnih prehodov. Nespremenjeno ostaja prehajanje na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj. Odprti bodo še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Trate, Radelj, Gederovci, Korensko sedlo, Holmec in Vič.

Kakšni so odzivi evropskih držav na širjenje koronavirusa si lahko ogledate na infografiki na tej povezavi.