Biatlonska sezona bi se sicer morala končati danes s štafetnima tekmama, a je mednarodna zveza (IBU) po petkovem posvetu s trenerji in tekmovalci odločila, da skrajša spored v Kontiolahtiju in da bosta zadnji dejanji letošnjega svetovnega pokala sobotni zasledovalni tekmi za moške (12,5 km) in ženske (10 km). Dan pred njima pa je konec svoje kariere napovedal 31-letni Francoz Martin Fourcade, ki je na družbenih omrežjih kratko zapisal: »Čas je za slovo.« Enaintridesetletnik iz Perpignana je na vrhunski način končal kariero: v Kontiolahtiju, kjer je prav na sobotni dan pred desetimi leti (14. marca 2020) dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, se je poslovil z zmago številka 83.

Na tekmi brez gledalcev v mrazu in vetru je bil Fourcade tudi v igri za skupnega zmagovalca svetovnega pokala, ki ga je doslej osvojil sedemkrat zapored med sezonama 2011/12 in 2017/18. Njegov največji tekmec je bil Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je – ob Francozovi zmagi – za osvojitev velikega kristalnega globusa potreboval vsaj četrto mesto. Boe je na koncu osvojil prav četrto mesto, v skupnem seštevku svetovnega pokala za pičli dve točki prehitel Fourcada in tako vsaj delno pokvaril sanjski dan Francozov, ki so slavili trojno zmago: prvi je bil Fourcade, drugi Quentin Fillon Maillet, tretji pa Emilien Jacquelin. Fourcade je na zadnjem streljanju moral dvakrat v kazenski krog, a je imel srečo, da je njegov rojak Jacquelin zgrešil kar tri strele, Boeja (zaradi rojstva otroka je izpustil januarski tekmi v Oberhofu in Ruhpoldingu) pa je v boju za vsaj četrto mesto rešil odličen nastop brez zgrešenega strela, kar mu je prineslo že tretji kristalni globus zapored.

Fak zgrešil kar šestkrat

Fourcade, ki ga je v biatlon vpeljal dve leti starejši brat Simon, je tekmo na Finskem končal z mešanimi občutki. »Po eni strani sem vesel, da sem zmagal na zadnji tekmi v svoji karieri, po drugi pa žalosten, da je bila zadnja. A v športu se je treba posloviti, ko si na vrhu, ne pa takrat, ko si že na dnu. Čeprav je moje biatlonske kariere konec, še vedno želim premikati gore in dati vse od sebe. Toda odslej svojo rast nadaljujem kot moški, kot oče, in svojo pot moram nadaljevati na drugih področjih,« je med sprejemanjem številnih čestitk dejal Fourcade, ki je bil petkrat olimpijski prvak (v Pjongčangu 2018 trikrat, skupno pa ima sedem kolajn na OI) in kar 13-krat svetovni (skupno 28 odličij). Francoz je bil velik kritik dopinga in borec proti njemu, prav tako je bil brez dlake na jeziku pri početju tekmovalcev in funkcionarjev tudi pri največjih biatlonskih aferah.

V Kontiolahtiju so nastopili tudi štirje Slovenci, trije pa so si pritekli in pristreljali točke svetovnega pokala. Najboljši je bil Klemen Bauer na 21. mestu, ki je na štirih strelskih mestih zgrešil tri strele od skupno dvajsetih, Miha Dovžan pa je pridobil deset mest in zasledovalno tekmo končal na 34. Štiri mesta slabši je bil Jakov Fak, ki je na prvem strelišču naredil veliko napako in prva dva strela poslal v sosednjo tarčo. Nato je želel čim hitreje končati tekmo, a je pri tem naredil preveč napak na strelišču. Skupaj je moral kar šestkrat v kazenski krog, vseeno pa je ujel tri točke za svetovni pokal. brez njih je od slovenskega kvarteta ostal le Rok Tršan na 50. mestu.

Drama tudi pri ženskah

Trener slovenske reprezentance Uroš Velepec je pojasnil, da nihče od štirih Slovencev ni želel izpustiti Fourcadove poslovilne tekme. »Žal je Jakov tekmo začel z navzkrižnim streljanjem, zadel je prva dva strela na sosednji tarči, naslednje tri pokril pri sebi, a to avtomatično pomeni dva kazenska kroga. Po tem mu je, če se izrazim po kolesarsko, padla 'dol ketna', tako da je nadaljeval zelo nezbrano in je čim hitreje želel končati tekmo. Eno streljanje se mu je še ponesrečilo, na koncu pa vseeno zadel vse tarče in ujel nekaj točk. Klemenu je uspel dober skok naprej v težki konkurenci, Miha je bil ponovno v točkah pri koncu sezone, Rok pa po bolezni še ni čisto pri sebi in se je mučil od starta do cilja,« je ocenil trener Uroš Velepec.

Tudi zadnja ženska zasledovalna tekma, na kateri ni nastopila nobene Slovenka, je bil v znamenju boja za skupno zmago v svetovnem pokalu in slovesa legende. Italijanka Dorothea Wierer je ubranila lanski veliki kristalni globus, pri tem pa ji je izdatno pomagala Norvežanka Tiril Eckhoff. Ta je bila prva še pred zadnjim streljanjem, potem pa je zgrešila kar tri strel, padla na deseto mesto in zapravila skupno zmago v svetovnem pokalu. Wiererjeva je tekmo končala mesto za Eckhoffovo, v skupnem seštevku pa jo je prehitela za le sedem točk. Prve zmage v karieri se je veselila Francozinja Julia Simon pred Švicarko Selino Gasparin in Italijanko Liso Vittozzi. Na četrto mesto se je uvrstila 37-letna finska ikona biatlona Kaisa Mäkäräinen, ki se je na domačem prizorišču poslovila od aktivne kariere.