»Če bi ta tekma odpadla, bi bilo to za OK Planica oziroma Smučarsko zvezo Slovenije, ki je pravna oseba in vse tekme organizira, čez milijon evrov negativnega rezultata. Zato smo iskali in še iščemo možnost izvedbe tekme v naslednji sezoni. Natančen datum še ni definiran. Imamo sicer neke ciljne datume, ki jih skušamo v dogovoru z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) tudi udejanjiti. In če bomo to tekmo lahko izpeljali takrat, potem ocenjujemo, da bomo zmanjšali negativni rezultat na 450.000 evrov,« je pojasnil Finžgar.

»Za zdaj ne omenjamo nobenega meseca, gre za stvar dogovora, kdaj bi prvenstvo umestili na koledar, vendar zagotovo govorimo o začetku sezone. Tako bi v naslednji sezoni v Planici priredili svetovno prvenstvo v poletih, nato pa konec marca tradicionalno še finale sezone svetovnega pokala,« je razkril dolgoletni planiški delavec.

Ker se je položaj po svetu in zlasti v Evropi glede širjenja novega koronavirusa spreminjal oziroma drastično slabšal iz dneva v dan, so morali planiški organizatorji iz dneva v dan prilagajati tudi možen scenarij izvedbe svetovnega prvenstva. Sprva so se sicer odločili zgolj za izvedbo brez gledalcev, v četrtek, ko je direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Walter Hofer dve postojanki pred koncem zaradi izrednih razmer predčasno končal 41. sezono svetovnega pokala, pa je postalo jasno, da tudi SP v Planici prihodnji teden ne bo.

To so malo pozneje potrdili tudi planiški prireditelji. »Mednarodna smučarska zveza Fis je v koordinaciji s Smučarsko zvezo Slovenije in OK Planica zaradi pojava koronavirusa in morebitnih posledic sprejela odločitev o prestavitvi SP v poletih, ki bi moralo biti na sporedu od 19. do 22. marca,« je v četrtek popoldan sporočil tiskovni predstavnik Tomi Trbovc.

»Scenariji izvedbe so se prilagajali situaciji in na koncu je bilo popolnoma jasno, da bi bila organizacija prireditve, kot je planiška, popolnoma neodgovorno dejanje v pogojih, ki so v zadnjem tednu eskalirali v Sloveniji in svetu. Prva možnost je bila sicer izvedba brez gledalcev, a je kmalu postalo jasno, da to ne bo šlo,« je o procesu odločitve za prestavitev tekme povedal Finžgar.

Kupljene vstopnice veljajo za naslednjo sezono

Ob tem je poudaril, da naj ljubitelji Planice, ki so že kupili vstopnice, spremljajo uradno spletno stran za vsa navodila, kako ravnati. »Vse imetnike že kupljenih vstopnic obveščamo, da bodo te vstopnice veljale za nadomestno tekmovanje svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici prihodnjo sezono. Verjamemo, da se bo velika večina kupcev odločila za in podprla to našo pobudo, da zadrži vstopnice za prihodnjo zimo, saj gre za isto tekmo,« je dejal Finžgar in glede tega dodal: »Seveda pa imajo kupci tudi možnost, da vračilo denarja zahtevajo na prodajnem mestu, kjer so vstopnice kupili.«

Prihodnja sezona 2020/21 bo tako za smučarske skakalce tako izjemno pomembna, saj bosta zanje na koledarju kar dve svetovni prvenstvi: poleg SP v nordijskem smučanju v Oberstdorfu po novem tudi SP v poletih v Planici.

»Gre za usklajevanje s Fisom, v katerem sodeluje več deležnikov. Sam v dveh SP ne vidim nobenih težav, saj gre na nek način za različne discipline. Po mojem gre za dve popolnoma različni zgodbi,« glede načrtovanega natrpanega sporeda skakalcev prihodnjo zimo meni eden ključnih članov organizacije planiških tekem, ki je za konec dodal: »Brez dvoma smo vsi pričakovali boljši zaključek sezone, kot smo ga doživeli.«