»Sezona svetovnega pokala 2019/20 je končana,« so besede, ki jih je izrekel Walter Hofer, direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih, danes ob 14.30 sredi hotela v Trondheimu na Norveškem, kjer bi se morala poltretjo uro pozneje začeti tretja tekma posameznikov na turneji Raw Air. Predčasno so jo končali, ker je na Norveškem danes ob 18. uri začela veljati prepoved vseh športnih prireditev v državi za 14 dni. Zaradi progresivnega širjenja koronavirusa in morebitnih posledic je bila tako odpovedana današnja tekma v Trondheimu ter finale svetovnega pokala v soboto in nedeljo na letalnici v Vikersundu.

Le nekaj minut pozneje je Mednarodna smučarska zveza (FIS) v koordinaciji s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in OK Planica sprejela odločitev o prestavitvi svetovnega prvenstva v poletih, ki bi moralo biti od 19. do 22. marca. Izguba SZS bo najmanj milijon evrov. Šampionat je prestavljen v naslednjo sezono, ko bo verjetno Planica gostila kar dve tekmovanji. Najprej svetovno prvenstvo – morda že decembra 2020 – in v tradicionalnem terminu marca 2021 še finale svetovnega pokala na letalnici. »Slutili smo, da bo razplet sezone takšen. Moramo ga sprejeti. Preložitev Planice je boljša možnost kot tekme brez gledalcev,« je povedal selektor slovenske ekipe Gorazd Bertoncelj, ki se z ekipo danes popoldne vrača domov.

Zmagovalec svetovnega pokala je tako postal Avstrijec Stefan Kraft, ki je veliki kristalni globus osvojil drugič, najboljši Slovenec pa je Peter Prevc na osmem mestu. Kraft je zmagal tudi v posebnem točkovanju poletov, v katerem je bil Timi Zajc drugi. Predčasno je končan tudi svetovni pokal za ženske, saj so odpovedali turnejo Modra ptica v Rusiji.