Kvitfjell danes in v nedeljo gosti zadnji moški tekmi v hitrih disciplinah za svetovni pokal, potem ko so zaradi novega koronavirusa odpovedali finale sezone v Cortini d'Ampezzo v Dolomitih. Smukaški seštevek je tako še pred zadnjim smukom prepričljivo osvojil Švicar Feuz, ki je še tretjič po vrsti smukaški kralj zime.

Na devetih izpeljanih smukih v tej zimi je Feuz osvojil 650 točk. Edini, ki bi lahko še pred odpovedjo smuka v Cortini teoretično ogrozil Švicarja, Nemec Thomas Dressen, se je na današnjem smuku na olimpijski progi uvrstil za Švicarjem na osmo mesto. V seštevku discipline pa je zasedel drugo mesto z zaostankom 212 točk.

V boju za svoje prve stopničke v končnem smukaškem seštevku sezone se je odlično odrezal Korošec Mayer, ki je s peto smukaško zmago v karieri prehitel Kildeja in sezono končal kot tretji smukač zime. Mayer je osvojil 424 točk, Kilde pa 413 točk. Peti smukač zime je Italijan Dominik Paris (384), velik osmoljenec, ki je sezono predčasno končal zaradi poškodbe.

Pričakovano je na smuku v Kvitfjellu Francoz Alexis Pinturault ostal brez točk. V boju za kristalno nasledstvo Avstrijca Marcela Hirscherja je vodstvo pred sklepnimi preizkušnjami predal Kildeju, ki ima na vrhu 1202 točki, Francoz pa je na smuku pridelal zaostanek 54 točk za novim vodilnim. V obračunu za veliki globus ima teoretične možnosti tudi norveški rojak Kildeja Henrik Kristoffersen, ki smukov ne vozi. Je tretji s 1041 točkami (-161).

Na sporedu so še tri moške preizkušnje. Nedeljski superveleslalom bo okronal najboljšega superveleslalomista sezone. Pred zadnjim ima Švicar Mauro Caviezel tri točke prednosti pred Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem, zaostanek Kildeja na tretjem mestu znaša 29 točk. V Kranjski Gori 14. in 15. marca bosta na sporedu še finalni moški tekmi, veleslalom in slalom. Za edini omembe vreden slovenski nastop je na zadnjem smuku sezone poskrbel Klemen Kosi, ki je z zaostankom 2,32 sekunde osvojil 28. mesto za tri točke za točkovanje svetovnega pokala.