Matej T. Vatovec (Levica) je SDS, SMC, NSi in DeSUS očital, da so s sklepom porušile razmerja v delovnih telesih in si s tem zagotovile udobno večino pred zaslišanji ministrskih kandidatov. Po njegovem mnenju gre za prakso, ki ruši demokratične standarde, saj je nova koalicija sklep pripravila brez posvetovanj z drugo stranjo.

Danijel Krivec (SDS) je označil za razumljivo, da se spremeni sestava delovnih telesih, kjer nova koalicija nima večine. Po njegovih besedah ne gre za izigravanje, ampak je legitimno, da se koalicija konsolidira tudi na ta način. Opozoril je, da se bodo delovna telesa po izvolitvi vlade tako ali tako na podlagi temeljitih posvetovanj oblikovala na novo.

Matjaž Han (SD) je pred glasovanjem napovedal, da ne bo nasprotoval sklepu, je pa opozoril, da bi lahko SDS, SMC, NSi in DeSUS zadevo izpeljale »na bolj higienski način«. Tudi Jerca Korče (LMŠ) je novi koaliciji očitala, da se je z enostranskim predlogom »odmaknila od parlamentarnega džentelmenstva«, ter napovedala, da se bo vzdržala glasovanja.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) pa je napovedal, da bo podprl sklep. Po njegovih besedah mora DZ »še naprej delovati«, poleg tega je SNS bila in tudi ostaja v opoziciji.

Sicer bo po sprejetju sklepa v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor ter v odboru za obrambo NSi namesto enega zasedala tri mesta. Dodatna mesta bodo pripadla tudi SMC. V odboru za pravosodje bo namesto enega zasedla tri mesta, v odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino pa štiri mesta namesto dveh.

V odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo SDS namesto petih pripadlo šest mest, DeSUS pa bo namesto enega zasedla dve mesti. Več mest bosta SDS in DeSUS dobili tudi v odboru za zdravstvu, in to SDS šest namesto pet, DeSUS pa dve mesti namesto enega. Šest mest namesto štirih bo SDS pripadlo še v odborih za zunanjo politiko in za kulturo.