Spletni portal srednja.hr, ki spremlja hrvaško šolstvo, je po objavi priporočila hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje o pomenu umivanja rok tudi zaradi novega koronavirusa pripravil reportažo iz srednjih šol v različnih delih Hrvaške.

Dijaki so potrdili, da že več let na straniščih nimajo toaletnih potrebščin, kot so milo, papirnate brisače in toaletni papir. Ob tem so prispevali tudi fotografije, na katerih je videti prazne posode za tekoče milo in držala za papir. V večini šol glede na njihova pričevanja nimajo niti tople vode.

Bandić: Znova si je treba umivati roke s pepelom

Bandić je v ponedeljek najprej obtožil novinarje, da delajo zgodbe brez podlage, ko poročajo, da v zagrebških šolah ni mila in tople vode. Nato pa je dejal, da si je treba znova začeti čistiti roke s pepelom, kar je sam počel kot otrok in bil "bolj zdrav kot danes".

"Čistili si bomo roke s pepelom, a ne v zagrebških šolah. Tudi sam dobivam pepel na vasi in si z njim čistim roke," je dejal Bandić novinarjem ob odprtju novega poslopja srednje naravoslovne šole v Zagrebu. Zanikal je, da bi v zagrebških šolah primanjkovalo higienskih potrebščin. Obenem je dodal, da je srednji naravoslovni šoli ravno podaril paket mila.

Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so Bandićeve izjave nesprejemljive glede na resnost razmer z novim koronavirusom. "Ustanovitelj šole mora zagotoviti materialna sredstva za šole. Župan Zagreba tako kot vsi ustanovitelji za to dobijo sredstva iz državnega proračuna, tako da ni opravičila za neodgovornost in zanemarjanje obveznosti," je Divjakova zapisala v sporočilu za javnost.

Kot je dodala, obstajajo tudi zelo pozitivni primeri odgovornih ustanoviteljev, vključno s pristojnim ministrstvom, ki skrbijo za šole v skladu s svojimi obveznostmi.