Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da so grški obmejni policisti in posebne enote policije pri mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule že ponoči migrantom vstop v državo skušali preprečiti tudi s solzivcem. Nekaterim migrantom je uspelo mejo kljub temu prečkati čez reko v gumijastih čolnih.

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je danes za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo. "Vso noč so varnostne sile preprečevale nezakonite prehode meje," je dejal in dodal, da so varnostne sile prijele več migrantov.

Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila tudi nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije. "Grške meje so tudi meje Evrope," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju.

V Turčiji so se v petek začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo. Več turških medijev je ob navajanju virov blizu vladi poročalo o domnevni spremembi turške politike do migrantov. A na zunanjem ministrstvu v Ankari so te navedbe zavrnili.

Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč.

V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v unijo.