Policisti v Dobovi so med kontrolo tovornega vlaka z dvajsetimi zaprtimi vagoni natovorjenimi z glino, ki je v Slovenijo pripeljal iz Srbije, v enem izmed vagonov našli skritih več tujcev, ki so se na ta način poskušali izogniti mejni kontroli. Zaradi suma, da se osebe nahajajo tudi v drugih vagonih, so se odločili za temeljit pregled.

Pri zahtevnem in obsežnem delu so jim pomagali policisti Brežice, prošnji policistov za pomoč pri odpiranju vagonov in razsvetljevanju območja so se odzvali gasilci PGD Mihalovec, kot nepogrešljivi pri iskanju oseb pa so se tudi tokrat več kot izkazali vodniki z reševalnimi psi Zveze vodnikov reševalnih psov in Kinološke zveze Slovenije.

V vagonih so policisti odkrili 30 tujcev iz Iraka, Sirije, Irana in Afganistana, ki so se zakopani v glini poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Razmere v zaprtih vagonih so bile življenjsko nevarne predvsem zaradi pomanjkanja kisika, razmočena glina na površju pa se je strdila in ustvarila nevarni oklep. Policiste vodnike in gasilce je presunilo, da je bilo med tujci kar 12 otrok, starih med 5 in 14 let in visoko noseča ženska. Policisti so poskrbeli za tri osebe, ki so potrebovale zdravniško pomoč, ki so jim jo zagotovili v brežiški bolnišnici.