Nagradi bosta izplačani vsako leto; prva za vzdržno rešitev za razširitev obstoječega prehranskega sistema, druga pa za inovativno rešitev, ki bi lahko transformirala svetovni prehranski sektor, so pojasnili v fundaciji Curt Bergfors. Prvič bosta izplačani še letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Potrebujemo revolucionaren prehranski sistem, sicer tvegamo destabilizacijo našega planeta,« je pred dnevi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavil direktor potsdamskega Inštituta za podnebne raziskave v Nemčiji, ki bo sopredsedoval žiriji za podelitev nagrad Johan Rockstrom.

Sodelujoči pri projektu so prepričani, da je mogoče z zdravo prehrano nahraniti 10 milijard ljudi, hkrati pa ohraniti zdravo biosfero.

Svetovna populacija trenutno šteje 7,8 milijarde ljudi, do leta 2050 pa naj bi se povečala že na 10 milijard ljudi. Prehraniti tako veliko množico bo mogoče le preko sprememb prehranjevalnih navad, izboljšanja živilskih proizvodov in zmanjšanja količin zavržene hrane, ocenjujejo strokovnjaki.

Prav izkoreninjenje lakote do leta 2030 je tudi eden od ciljev Združenih narodov, povezanih z vzdržnim razvojem.

Trenutno sicer zaradi pomanjkanja hrane po svetu trpi 820 milijonov ljudi, še mnogo več pa se jih prehranjuje z nizkokakovostnimi živili ali pa jedo preveč, je razvidno iz lani objavljenega poročila komisije EAT-Lancet.

Poleg tega sedanji prehranski sistem prispeva okoli četrtino svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

Svet medtem trenutno za proizvodnjo hrane uporablja le okoli polovico razpoložljive zemlje in 70 odstotkov razpoložljivih vodnih virov.