Kopalnica že dolgo ni več del stanovanja, ki je odmaknjen, hladen in nima povezave z drugimi bivalnimi prostori. Barve so po zadnjih trendih v skladu s pohištvom ali zgodbo iz drugih prostorov stanovanja. Če smo ljubitelji naravnih toplih barv, naj bo taka tudi kopalnica. Če smo ljubitelji zelenja, naj ta ne manjka tudi v kopalnici in pa nenazadnje, če smo ljubitelji branja, naj bo v tem prostoru polička namenjena tudi revijam ali križankam. Kakor vam pač veleva notranji občutek, ki vas vodi do tega, da se počutite čim bolj sproščeno, predvsem takrat, ko ste sami s seboj.

V trendu so minimalistične

»V trendu so minimalistične kopalnice s kombinacijo dekorativne keramike in bordure ter XXL ploščice z videzom marmorja. Zelo popularne so imitacije naravnega kamna, za tla pa imitacija lesa in brušen ter glaziran kamen. Izstopajo tudi barvne pipe in črni profili, ki popolnoma spremenijo videz kopalnice. Prevladuje pohištvo z nadpultnimi, tako imenovanimi skledastimi umivalniki v različnih barvah in oblikah. Kad velikokrat nadomesti tuš kanaleta s kaljenim steklom brez vrat. Veliko je tudi armatur v črni barvi,« so povedali strokovnjaki iz salona keramike Topdom.

Na splošno na stenah še vedno prevladujejo klasične ploščice dimenzije 30 x 90 centimetrov. Modne so ploščice v imitaciji kamna, za tla pa imitacija lesa. Za najbolj drzne obstaja tudi les, ki je posebej prilagojen za kopalniška tla in prostoru daje pri vsej beli sanitarni opremi še tako potreben topli učinek. Sicer med obvezno sanitarno opremo sodijo še školjka, če se le da, naj bo ta samostoječa, saj je bolj prijazna za čiščenje, umivalnik v različnih barvah, kanaleta, tuš stena iz stekla. Bideji so nekako izginili, predvsem zaradi prostorske stiske, zato se jih dobavi le še po naročilu.

Vgradni kotlički in viseče školjke

Pri izbiri kotlička in školjke moramo biti previdni. »Priporočamo podometne vgradne kotličke in viseče školjke. Vse nadomestne deli kotlička se menja skozi odprtino splakovalne tipke, ne glede na tip in cenovno raven kotlička. Torej tu ni bistvene razlike, je pa treba ob menjavi dobiti le kataloško številko dela, ki ga menjamo,« svetujejo mojstri Topdoma. Pri tem je treba upoštevati še, da kljub cenovnemu razredu med potrošni material sodijo tudi perlatorji na armaturah, sifoni in WC-deska.

Med umivalniki prevladujejo nadpultni. Tu je treba opozoriti, sploh ko gre za novo kopalnico, da najprej pomislimo, kje bo montirana armatura. Klasična armatura je vgrajena na lijaku, v tem primeru mora imeti lijak luknjo. Za lijakom se vgradi povišana armatura, torej je lijak brez odprtine, ali pa je armatura vgrajena v steno nad lijakom. Pri tem je treba pomisliti, kaj nam najbolj odgovarja in kako bomo videli izliv vode. Na primer, če je armatura vgrajena nad lijakom, naj bo pipa dovolj dolga, da voda ob umivanju rok ali obraza ne bo pljuskala čez lijak. Enako velja za velikost umivalnika. Naj bo primerne velikosti.

Za tuš brez roba z rahlim naklonom

Povečini se posamezniki najraje odločajo za tuš kabine, včasih predvsem zaradi zasedenosti prostora. Opazen pa je tudi trend pri urejanje kopalnice starejših strank, saj se zavedajo, da je zaradi varnosti najboljša izbira tuš kabina brez roba z rahlim naklonom in obveznimi nedrsečimi ploščicami. Kakovostna tuš kabina pa je tista, ki ima vsaj osemmilimetrsko kaljeno steklo in je zaradi lažjega čiščenja po možnosti brez odpiralnih vrat.

»Armaturo naj stranka izbere glede na dogovor, lahko je ta podometna, to je naglavni tuš, ali pa klasična nadometna. Pri umivalnikih in bidejih pa moramo paziti, da so vgrajeni kotni ventili z mrežico, saj ti zadržijo pesek oziroma nečistočo pred vstopom vode v armaturo, s tem pa tudi podaljšamo trajanje keramične kartuše v armaturi,« pravijo v Topdomu.

Naj bo svetlo, lepo in funkcionalno

Kopalnica naj bo vedno svetla, prijetna. Vključuje naj funkcionalne luči, zlasti okoli ogledala, in pa dekorativne luči, ki lahko v primeru uživanja v kadi naredijo prijetno vzdušje brez močnih žarnic. Sicer na splošno v kopalnici prevladujejo led luči z direktno osvetlitvijo določenega dela in led trakovi, ki so vgrajeni v pohištvu in ogledalih. Kot namig za vse ljubitelje romantike: ne smemo pozabiti na police za odlaganje sveč, ki lahko kopalnico še kako popestrijo, tudi tako, da luči sploh ni treba prižigati.

Če ste med srečneži, ki imajo v kopalnici okno, ga lahko zastrete s plise senčili, ki jih poljubno tudi regulirate in tako v prostor vnašate dnevno svetlobo. Če kopalnica nima okna, pa priporočamo čim bolj sveže, tople barve in čim manj keramike. Naj keramiko, kjer nima neke posebne vloge, raje nadomesti barvna stena. Ta mora biti seveda prilagojena vlagi v prostoru, hkrati pa ne sme biti pralna, saj stena potem ne diha. Pred barvanjem sten se raje posvetujte z mojstri iz specializirane trgovine.