Da so na svetu stranke NSi potrdili sodelovanje v Janševi koaliciji, je po seji potrdil predsednik stranke Matej Tonin. Vredno je omeniti, da na seji ni bilo nekdanje predsednice stranke Ljudmile Novak, ki je sodelovanju v Janševi koaliciji že predhodno nasprotovala in jo označila za »moralni polom slovenske politike.«

Današnja razprava je po Toninovih besedah pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo. Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. »Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv,« je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

Članstvo stranke DeSUS z doseženim v pogovorih zadovoljno, »zato smo tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe«, je po sprejeti odločitvi o vstopu v vlado sporočila predsednica stranke Aleksandra Pivec. Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5.

V SMC proti vstopu le Möderndorfer

Na seji stranke SMC, ki je uradno odločitev sprejela zadnja, naj bi proti sodelovanju z Janševo vlado glasoval le poslanec Jani Möderndorfer. »Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo,« so v SMC še navedli na Twitterju.

Sodelovanju z omenjenimi strankami in koalicijski pogodbi so soglasno prikimali tudi v svetu stranke SDS. Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade. »Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,« je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, »ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije«.

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. »Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi,« je še dejal. Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank.

Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov.

Jasno je bilo, da bo odločitev v rokah SMC, NSi in DeSUS

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je predsedniku Pahorju danes predstavil predlog stranke za imenovanje Janeza Janše kot novega mandatarja. V izjavi za medije je kasneje dodal, da je končna odločitev o oblikovanju nove koalicije v rokah strank SMC, NSi in DeSUS. »Vsebinsko oziroma programsko so zadeve usklajene, kadrovsko usklajevanje nas še čaka, dokončne odločitve so v rokah organov strank. Kar se poslanske skupine SDS tiče, je jasno vseh 26 glasov za Janšo kot mandatarja«.

Krivec sicer ni potrdil neuradnih informacij, da so predsedniki potencialnih partneric v ponedeljek že parafirali osnutek koalicijske pogodbe. O tem bodo po njegovih besedah pravočasno obveščali.

Zorčič potrdil dogovor o koalicijski pogodbi

Predsednik poslanske skupine SMC Igorjem Zorčič je potrdil, da so se stranke včeraj dogovorile o koalicijski pogodbi. Pahorju je povedal, da bo o njej po sestanku razpravljala poslanska skupina in kasneje še odločal svet stranke. O podrobnostih koalicijske pogodbe ni želel govoriti, je pa ocenil, da zadovoljuje zahteve stranke. Trdi tudi, da odpravlja strahove, ki so bili v civilni javnosti izpostavljeni v preteklih tednih. S tem je domnevno nagovarjal podpisnike odprtega pisma akademikov, ki jim je stranka SDS zaradi pisma pred dnevi že zagrozila s tožbo.

Odgovor na to, koliko poslanskih glasov bo SMC prispevala v podporo prvaku SDS Janezu Janši za predsednika vlade, bo jasen po današnji seji sveta. Je pa Zorčič potrdil pritiske na stranko glede sodelovanja v Janševi vladi. Podrobnosti ni razkril. Kadrovski razrez po resorjih v potencialni vladi je po navedbah dogovorjen, ni pa želel govoriti o morebitnih ministrskih imenih, o katerih poročajo mediji. Zorčiča se omenja kot možnega ministra za pravosodje, a danes je dejal, da mu »nihče ni ničesar ponudil«, zato je o tem prezgodaj govoriti. Kadrovski razrez je treba po njegovem mnenju vedno gledati v kontekstu vsebine koalicijske pogodbe in načrtovane poti vlade.

NSi bi pripadla obramba, infrastruktura ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Tudi predsednik poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Pahorju potrdil, da so predstavniki strank parafirali koalicijsko pogodbo. V izjavi za javnost je razkril tudi, da bi po trenutnem kadrovskem razrezu NSi pripadla tri ministrstva. Ministrstvo za obrambo, ministrstvo za infrastrukturo ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Povedal je tudi, da imajo v stranki že nabor imen, a teh ni izdal. Tudi on je ocenil, da je koalicijska pogodba sprejemljiva. Glasove stranke bo sicer lahko zagotovil šele, ko bo vstop v vlado potrdil svet stranke.

DeSUS bo dobil kmetijstvo, zdravje in urad za demografijo

Predsednik poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je sporočil, da stranka o odločitvi ravno razpravlja in da bo končno odločitev kasneje sporočil predsednikovemu uradu. Če se bo stranka odločila za koalicijo, bodo vsi poslanic dali svoje glasove. Kar se tiče koalicijske pogodbe, so »kolikor toliko zadovoljni«, zadovoljni pa so tudi s kadrovskim razrezom. Prevzeli bodo ministrstvo za kmetijstvo, ministrstvo za zdravstvo in urad za demografijo. Domnevno bo ministrstvo za kmetijstvo še naprej vodila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Jurša hkrati meni, da bi kandidat za ministra za zdravje znal postati Tomaža Gantarja, ki je ta resor že vodil v preteklosti. Ime kandidata za ministra brez listnice, ki bi vodil urad za demografijo, v DeSUS še nimajo, ga bodo imeli pa v kratkem, je zagotovil Jurša.

Šarec: Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve

Morebitni dogovor o novi vladi premierja Janeza Janše za predsednika LMŠ Marjana Šarca ne pomeni kakšnega velikega presenečenja. »Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve,« je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal v izjavi za medije v DZ.

Ponovno je zatrdil, da je svoj odstop dobro premislil. »Ugotovil sem, da se na ta način ni več dalo delati,« je pojasnil. Želel si je sicer, da bi se tisti, ki so pred volitvami leta 2018 trdili, da s predsednikom SDS Janšo ne bodo sodelovali, tega tudi držali. Kljub temu pa je predvidel tudi možnost nastanka nove vlade in scenarij gre zdaj v to smer. »To me ne preseneča,« je povedal.

Šarec sicer ocenjuje, da bo kljub nesoglasjem v njegovi koaliciji s partnerji v prihodnje še dalo sodelovati. »Počakajmo. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha,« je ponazoril. Predsednik LMŠ ob tem ni zanikal namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC, naj se raje približajo LMŠ, kot pa da podprejo Janševo vlado. Kot je dejal, je njihova stranka vedno odprta za vse, ki se strinjajo z njihovimi vrednotami in programom.

Končna odločitev v rokah organov strank

Pogajanja za oblikovanje nove vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše so v zadnjih dneh intenzivno potekala, prvaki strank naj bi se sestali tudi v ponedeljek zvečer, ko so po neuradnih informacijah tudi sklenili dogovor.

Zadnjo besedo bodo sicer imeli organi strank, ki bodo presodili, ali je tisto, kar so vodstva izpogajala s potencialnimi partnericami, sprejemljivo, ali pa bodo predčasne volitve. Pred seboj naj bi imeli osnutek koalicijske pogodbe, pomemben pa je tudi kadrovski razrez v potencialni vladi.