Kot napovedujejo, pa naj bi tudi jasno navedle pogoje za morebitno sodelovanje v Janševi vladi, od katerih ne bodo odstopile.

Na petkovih pogovorih je sicer SDS potencialnim koalicijskim partnericam predala svoja izhodišča za delovanje nove vlade. Po besedah naših virov je šlo za vsega en list papirja formata A4, na katerem je bilo »zgolj nekaj alinej floskul«, ne pa tudi kakšnih vsebinskih točk. Kar naj bi kazalo, kako zelo pomembno je Janši, da je prepoznan kot sprejemljiv koalicijski partner in da vodenje vlade prevzame še v tem mandatu. Tako naj bi v izhodiščih SDS pisalo, da se bodo koalicijski partnerji trudili ustvariti ugodne pogoje za delovanje gospodarstva, da so vrednote koalicije zapisane v ustavi, da so koalicijske stranke samostojne, da si bodo prizadevale uspešno zaključiti mandat in ustvariti podlago za večjo podporo vseh koalicijskih partnerjev. Bodoče vladne stranke naj bi tudi čim bolj pogosto komunicirale svoje dosežke, v prilaščanju zaslug pa naj ne bi tekmovale.

Matoz Šarcu poslal »prijazno pismo«

So pa SDS vznemirile besede predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca, da je s SDS težko sodelovati zaradi metod, ki jih izvaja, od sovražnega govora do financiranja iz Madžarske. Prek odvetniške družbe Matoz je SDS Šarca opozorila, da je s svojimi izjavami protipravno posegel v njen ugled in dobro ime. »Gre za nepoštene in neresnične navedbe z izrazito negativno in objektivno žaljivo konotacijo, saj vsebujejo obtožbo o zavržnem in nemoralnem ravnanju, ki našo stranko neupravičeno diskvalificirajo v javnosti in jo prikazujejo v izrazito negativni luči,« so zapisali v odvetniški družbi.

Po oceni SDS so Šarčeve neresnične izjave za njih še zlasti škodljive v tem trenutku, ko poskušajo sestaviti koalicijo. Zato zahtevajo, da svoje navedbe nemudoma prekliče, sicer sledita tožba in odškodnina. Šarec se je na, kot je zapisal, »prijazno pismo odvetnika SDS« danes odzval na facebooku. »No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi. Je pa lepo izražena prihodnost s tem pismom, če bo sestavljena vlada stranke SDS,« je navedel premier v odhodu.