Prihodki od prodaje skupine so lani nanesli 184,9 milijona evrov (leta 2018 203,9 milijona evrov), kar po poročanju spletnega portala Necenzurirano predstavlja najslabši rezultat v zadnjih 18 letih.

Cimos, ki velja za enega pomembnejših slovenskih proizvajalcev delov za avtomobilsko industrijo, pa je zabeležil ugodne rezultate v matični družbi v zadnjem četrtletju lanskega leta. Čisti dobiček podjetja je dosegel 3,9 milijona evrov, kar je osem milijonov evrov več kot v predhodnem četrtletju, poslovni prihodki pa so se na ravni trimesečja zvišali za 5,7 milijona evrov oz. 13,5 odstotka na 47,9 milijona evrov.

»Zaenkrat skupina posluje v skladu s planom poslovanja,« so še pojasnili v Cimosu in dodali, da odstopanja beležijo le pri novih projektih avtomobilskega proizvajalca Audi, »pri katerem je zaradi razmer na vseh trgih prišlo do zamika pričetka serijske proizvodnje«.

Je pa Cimos v zadnjem delu leta 2019 od švedskega Volva v kitajski lasti prvič dobil večje naročilo za izdelke pogonskega sistema. Večletna pogodba je težka 60 milijonov evrov, vključuje pa šest izdelkov za bencinske in dizelske motorje nove generacije, vključno s hibridnimi različicami.

Dolgoročne finančne obveznosti podjetja so ob koncu zadnjega lanskega četrtletja znašale 38,3 milijona evrov, kar predstavlja medletni padec za 2,84 milijona evrov.

Kapital matične družbe je bil pri 42,8 milijona evrov.

Cimos je bil dolgo v hudi agoniji in je na predlog upnikov končal v prisilni poravnavi, sredi leta 2017 pa ga je rešila družba TCH Cogeme, ki je sicer v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria. TCH je za koprsko podjetje odštel 100.000 evrov, a se je hkrati obvezal k poplačilu njegovih obveznosti do bank. Predsednik uprave TCH Cogeme Gino Berti je ob prevzemu med drugim napovedal vložitev dodatnih 50 milijonov evrov v treh letih. Tedaj je bilo tudi jasno, da bo potrebna reorganizacija podjetja, vključno z odpuščanji in odprodajami - najbolj razvpit je bil primer hčerinske družbe Cimos Kinematika.