Voznik temnega avtomobila pripelje do kontrolne točke, kjer ga policija zaustavi. V zaščitni kombinezon oblečen moški šoferju nakaže, naj odpre okno, nakar z napravo, ki mu jo prisloni na čelo, izmeri njegovo telesno temperaturo. Ta je povišana, kar je znak za preplah, saj bi voznik utegnil biti okužen s koronavirusom.

Moški, ki je izmeril temperaturo, pomigne specialcu, ki se vozilu približa s ščitom v rokah. Slišati je nekaj vpitja v kitajščini, nato pa voznik jezno odpelje dalje. Ne prav daleč, saj mu pot zapre policijski kombi. Moški ustavi, izstopi iz avtomobila in med prerekanjem sname zaščitno masko. V tem trenutku ga obkoli skupina specialcev, ki ga obvlada s prisilnimi sredstvi, na glavo pa mu celo poveznejo vrečo.

Šlo je za vajo

Pozorni opazovalec je morda zaznal nekaj nepravilnosti v videoposnetku. Da je dogodek zrežiran, dokazuje zastava v ozadju dogajanja, na kateri piše, da gre za vajo. Kljub temu je videoposnetek na twitterju požel precej zanimanja. Nek uporabnik je prepričan, da česa takšnega ne bi vadili kar tjavendan, če ne bi imeli namena podobnih metod zares uporabljati. Nekaj uporabnikov je posnetek celo nasmejal: »Po letih dela v zdravstvu lahko potrdim, da je plastičen ščit učinkovito sredstvo v boju proti nalezljivim boleznim. Zdaj pa se res moram nehati smejati«. Posnetek je nasmejal tudi uporabnika, ki ga zabava uporaba nečesa, kar spominja na ribiško mrežico na palici.

Širi se preplah

Zaradi koronavirusa se sicer širi preplah po vsem svetu, tudi v naši neposredni okolici. V italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina so razglasili izredne razmere, čeprav okužb tam še niso zabeležili, v Lombardiji so pa izolirali devet mest. V Benetkah so celo odpovedali znameniti karneval. Kot opozarja infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, skoraj ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Danes ob 11.30 se je sicer sestal sekretariat sveta za nacionalno varnost.