Kot je še dejal minister, ne želi, da koronavirus postane politična tema. »Gre za resno situacijo, ki se dogaja ne samo v Evropi, ampak tudi drugje po svetu,« je dejal. Dodal je, da se je po uradnih podatkih italijanskih oblasti v Italiji z virusom okužilo 124 ljudi.

Tatjana Lejko Zupanc z infekcijske klinike pa je poudarila, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji. Trenutno pri nikomer ne obstaja sum okužbe.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zagotovila, da se vsi štirje Slovenci z ladje Diamond Princess, ki so se vrnili v Slovenijo, dobro počutijo, prav tako Slovenca, ki sta zaradi okužbe hospitalizirana na Japonskem.

Umrl tretji potnik z ladje Diamond Princess

Umrl je tretji potnik z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je že od začetka meseca zaradi novega koronavirusa zasidrana v japonski Jokohami. Število potrjenih okužb pri ljudeh z ladje se je povečalo na 691. Japonske oblasti so ob tem priznale, da so 23 ljudi spustile z ladje, ne da bi opravili ustrezne teste.

Po današnjih navedbah japonskega ministrstva za zdravje je v bolnišnici za pljučnico umrl Japonec, star okoli 80 let, ki je bil na ladji. Ali je bil okužen z novim koronavirusom, niso sporočili. Dva starejša potnika, ki sta bila okužena z virusom, sta umrla v četrtek.

Skoraj 1000 potnikov, ki so bili negativni na testiranju za koronavirus, je ta teden zapustilo ladjo. Krepi se zaskrbljenost o zdravstvenem stanju teh ljudi, saj je več potnikov, ki so bili na ladji negativni, zbolelo kasneje. Šele v domovini so okužbo odkrili pri več kot 20 tujcih.

Okužbo pa so kasneje odkrili tudi pri Japonki, stari okoli 60 let, ki je ladjo zapustila v sredo, v petek pa je dobila vročino. Na testiranju je bila pozitivna v soboto. Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je danes sporočil, da ta primer jemlje resno in napovedal, da bodo okrepili spremljanje potnikov. V soboto je sicer priznal, da so 23 potnikov z ladje izpustili, ne da bi opravili vsa testiranja. »Močno obžalujemo našo napako, ki je povzročila to situacijo,« je poudaril.

Danes se je na izredni seji o ukrepanju proti koronavirusu sestala tudi japonska vlada, ki je že pozvala ljudi, naj se izogibajo območjem, kjer je veliko ljudi.

Zemljevid širjenja koronavirusa si lahko ogledate na tej povezavi.

MZZ Slovencem svetuje previdnost

Ministrstvo za zunanje zadeve ob širitvi novega koronavirusa v Italiji slovenskim državljanom, ki so tam, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo v Italijo, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji.

Na severu Italije so z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa sprejeli številne ukrepe. V deželah Lombardija in Benečija so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim. V deželi Furlanija-Julijska krajina so razglasili izredne razmere, v katerih za zdaj ni predvidena odpoved športnih ali kulturnih prireditev, navaja MZZ.

Doslej so v Italiji zabeležili več kot 100 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v deželi Lombardija, in sicer 89. Sledi dežela Benečija, kjer so zabeležili 19 primerov, nekaj pa jih je še v deželah Emilija-Romanja, Lacij in Piemont, poročajo italijanski mediji.

MZZ slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zaradi česar ministrstvo priporoča, da pred potovanjem ljudje pri gostiteljih, potovalni agenciji ali hotelih preverijo zadnje stanje.

Konzularna služba MZZ, slovensko veleposlaništvo v Rimu in generalni konzulat v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

Veleposlaništvo v Rimu je za informacije dosegljivo na elektronskem naslovu sloembassy.rome@gov.si in telefonski številki +39 335 80 64 552. Konzulat v Trstu pa je dosegljiv na elektronskem naslovu sloconsulate.trieste@gov.si in telefonski številki +39 040 30 78 55.

Zunanje ministrstvo bo glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah še naprej ažurno seznanjalo slovensko javnost preko spletnih strani in družbenih omrežij, so navedli.

Na severu Italije v izolaciji 11 mest

Italijanska vlada je v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Venetu, kjer so odpovedali tudi pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve.

V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci.

Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. "Cilj je zaščititi zdravje Italijanov," je poudaril.

"Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja," je dejal Conte. Po njegovih besedah bodo podjetja in šole na teh območjih zaprta. V Lombardiji in Venetu so za danes odpovedali pustne karnevale in športna tekmovanja.

"Želimo omejiti okužbo koliko je le mogoče znotraj določenega območja," je izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.