Na prvem od dveh smukov za svetovni pokal za ženske v Crans Montani v Švici je prepričljivo zmagala Švicarka Lara Gut - Behrami pred rojakinjo Corinne Suter in Avstrijko Stephanie Venier. Ilka Štuhec je osvojila 12. mesto.

Sedmi smuk v letošnji sezoni je namesto odpadlega v Sočiju, kjer je bilo preveč snega, gostila Crans Montana in tako postala tretje prizorišče z dvojnim smukaškim programom v tej zimi – pred njo Lake Louise in Bansko. Na današnjem prizorišču, ki je eden od treh kandidatov za organizacijo SP 2025 (še Garmisch-Partenkirchen in Saalbach), je dolgo časa najbolje kazalo Švicarki Corinne Suter, vodilni v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala, čeprav je v spodnjem delu proge po zadnjem merjenju vmesnega časa naredila nekaj manjših napak.

Ilka Štuhec si je v precej okrnjeni konkurenci na progi Mont Lachaux izbrala številko 13, njeni zaostanki na merjenjih vmesnega časa pa so po številnih napakah le naraščali. Na prvem je zaostajala za Suterjevo za 24 stotink, na drugem 56, na tretjem 78, na četrtem še stotinko več, na zadnjem pa že 88 stotink sekunde. Na cilju je njen zaostanek znašal spodobnih 67 stotink, nato pa je zablestela Švicarka Lara Gut - Behrami s številko 18. Osemindvajsetletnica iz Ticina, ki je prvo zmago v svetovnem pokalu dosegla že leta 2008 na superveleslalomu v St. Moritzu, je povozila vse tekmice: do tedaj vodilno rojakinjo Suterjevo kar za 80 stotink, zaostanek Štuhčeve pa se je povečal na skoraj sekundo in pol.

Lara Gut - Behrami se je danes veselila svoje prve zmage po dveh letih in enem mesecu (nazadnje je slavila 21. januarja 2018 na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo), osme smukaške v dosedanji karieri in skupno 25. v svetovnem pokalu. »Čakala sem, čakala in le dočakala zmago. Za nameček pred domačimi gledalci, kar je seveda še dodaten razlog za zadovoljstvo,« je dejala Lara Gut - Behrami, dobitnica velikega kristalnega globusa leta 2016 in četrta v skupnem seštevku leto pozneje, ki ima z velikih tekmovanj tri smukaške kolajne: srebrno s SP 2009 v Val d'Iseru ter bronasti z OI 2014 v Sočiju in SP 2015 v Beaver Creeku.

Ilka Štuhec je tretjo letošnjo uvrstitev v deseterico zgrešila za pičlo desetinko sekunde. »Nastop je bil soliden, ne pa vrhunski, saj je bilo napak preveč. Ob tako majhnih razlikah, od šestega mesta me je ločilo le petnajst stotink, me je takoj po tekmi malce grizlo. A za višjo uvrstitev bo potrebno smučati hitreje in z manj napakami,« se zaveda Ilka Štuhec. Corinne Suter, ki je imela pred današnjim smukom 61 točk prednosti v razvrstitvi te discipline pred drugouvrščeno Američanko Mikaelo Shiffrin (317:256), ima zdaj dve tekmi pred koncem pred prvo zasledovalko, Čehinjo Ester Ledecko, že 120 točk naskoka (397:277). Nekoliko spremenjena proga v primerjavi z lansko, na kateri se je huje poškodovala Štuhčeva, je tudi danes zahtevala svoj davek. Hud padec je doživela Avstrijka Elisabeth Reisinger, lanska skupna zmagovalka evropskega pokala, ki so jo morali med njenimi kriki zaradi bolečin izvleči iz zaščitnih mrež in s helikopterjem prepeljati v bolnišnico. Jutri ob 10.30 bo v Crans Montani še en smuk, v nedeljo pa alpska kombinacija.