Začetki skupnosti Silicijevi vrtički oz. Silicon Gardens, ki povezuje slovenske startupe, segajo v leto 2010. Na podlagi povezovalne ideje te skupnosti je leta 2014 nastal tudi mikro sklad Silicon Gardens I, ki je podprl 10 podjetij v zelo zgodnjih fazah razvoja podjetja, šest od teh pa je še vedno aktivnih in raste, so sporočili iz omenjene skupnosti. Sklad Silicon Gardens II je po besedah direktorja prvega sklada Petra Ribariča logično nadaljevanje te zgodbe. Gre za nov investicijski sklad tveganega kapitala, v katerem so se združili uspešni slovenski podjetniki, ki želijo kapital in znanje deliti z novo generacijo ustanoviteljev zagonskih podjetij, pojasnjujejo v Silicijevih vrtičkih.

Sklad je bil ustanovljen oktobra 2019, do konca leta pa je zbral štiri milijone evrov kapitala od zasebnih investitorjev. Načrt je skupno zbrati in vložiti pet milijonov evrov. Glavni namen sklada je aktivno pomagati zagonskim podjetjem doseči stopnjo, na kateri so pripravljeni vstopiti na mednarodni trg.

Investitorji v sklad prihajajo večinoma iz uspešnih IKT oz. tehnoloških podjetij, in sicer slovenske podružnice skupine Sportradar oz. nekdanje Klike (Gregor Rebolj, Borut Jerič, Luka Ferlan, Andrej Bratko, Gregor Šoško, Primož Pugelj), družbe Outfit7 (Matej Romih, Rok Zorko, Igor Lautar, Boris Eržen, Luka Renko, Peter Dolenc, Boris Dolenc), iz Cosylaba (Mark Pleško, Igor Verstovšek), Studia Moderna (Branimir Brkljač) ter družb Iconomi (Jani Valjavec, Tim M. Žagar), Equa (Anže Miklavec), Mimovrste (Jugoslav Petkovič), LGT Vestra (Nataša Williams), Zemanta (Andraž Tori), Planet GV (Peter Ribarič), Unitplast (Srečo Pust) in Dewesoft (Jure Knez). Kot zunanja svetovalca v skladu delujeta tudi Boštjan Špetič iz Zemante in Tomaž Štolfa iz družbe Layer.

Sklad je do sedaj investiral v pet naložb. Gre za zagonska podjetja Mediately, Blub Blub, Influee, Noir in Coherence. Vsa delujejo v digitalnem prostoru in imajo po oceni sklada potencial hitre rasti. Ekipe delujejo v Sloveniji ali v tujini in se širijo na mednarodne trge, so zapisali v Silicijevih vrtičkih. Blub Blub pomaga staršem odkriti otrokov potencial s pomočjo časa, ki ga preživijo pred zaslonom, Coherence želi demokratizirati izdelavo večigralskih iger, Influee je platforma za ustvarjanje vsebin in sodelovanje s t. i. influencerji, Mediately z mobilno aplikacijo z informacijami o zdravilih in boleznih pomaga zdravnikom sprejemati boljše odločitve za paciente, Noir pa je kulinarična skupnost, ki združuje ljudi okoli vina in hrane. Direktor sklada Rebolj, soustanovitelj Klike, ki je podjetje pred leti združil z multinacionalko Sportradar, je ob tem poudaril, da je v Sloveniji zelo veliko tehnično dobro usposobljenega kadra, večkrat pa se zatakne pri trženju in globalizaciji. »To oviro želimo premostiti in pomagati slovenskim podjetnikom prodreti na mednarodne trge. To nam je že uspelo pri prvem skladu, zdaj pa bomo obseg še povečali,« je dodal.

Ključna prednost sklada je po navedbah skupnosti Silicijevi vrtički združitev sil uspešnih podjetnikov, ki prihajajo iz tehnoloških podjetij, ki jim je že uspel preboj na trgu. Ti imajo bogate izkušnje in imajo široko poslovno mrežo ter tako lahko učinkovito pomagajo zagonskim podjetjem.