Osnovne šole, zdravstveni dom, lekarna, gimnazija in srednja šola, knjižnica, ljudska univerza in drugi javni zavodi in organizacije v Kočevju so podpisali zavezo o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora, plastičnih lončkov, slamic in plastenk. Takšno zavezo je občina Kočevje podpisala že konec lanskega leta na pobudo vlade in skupnosti občin, zdaj pa je k podpisu pozvala še javne zavode in podjetja v občini.

»Zavedamo se, da nas čaka še ogromno dela. A tudi s takimi majhnimi koraki, kjer vsakdo prispeva, kolikor more, lahko pomembno napredujemo,« je ob skupnem podpisu dogovora dejal kočevski župan Vladimir Prebilič. Občina na javnih in internih dogodkih ali sestankih ne uporablja več omenjenih plastičnih stvari, niti ne ponuja vode v plastenkah, ampak na mizah stojijo vrči ali steklenice z vodo iz pipe, ki je Kočevskem, kot poudarjajo, odlične kakovosti.

Dodatno ozavestiti zaposlene in stranke

Kot pravijo na občini, so se tako občina kot druge službe tovrstnih načel, s katerimi želijo zmanjšati količino plastičnih odpadkov, v preteklosti v večji meri že držale, s podpisom želijo to le dodatno ozavestiti tako med zaposlenimi kot med strankami. Na občini ukinjajo plastične balone z vodo, plastične lončke na avtomatih za kavo, razne materiale bodo kupovali v večjih pakiranjih s posledično manj embalaže, z digitalizacijo delovanja občinske uprave pa zmanjšujejo porabo papirja. Na kočevski tržnici in v trgovini Zakladi Kočevske ukinjajo plastične vrečke, ljudi pa spodbujajo, naj pridejo po nakupih z vrečkami od doma. K takšnim ukrepom pozivajo tudi vse trgovine in pekarne v mestu.

Po podatkih Komunale Kočevje so lani v občini ustvarili skoraj 7100 ton odpadkov, od tega je bilo 5583 ton komunalnih odpadkov. Mešanih komunalnih odpadkov je bilo 1762 ton, kar je sicer nekaj ton več kot leto prej, kar pa na komunali pojasnjujejo s porastom industrije. Kočevci so ločeno zbrali 930 ton odpadne embalaže, 196 ton papirja in 264 ton stekla. Zanimiv je porast kosovnih odpadkov v lanskem letu, bilo jih je več kot 600 ton oziroma dvakrat toliko kot prejšnja leta. »To kaže, kako pogosto zavržemo stvari, ki so bodisi okvarjene in se jih v današnji družbi ne splača več popravljati bodisi nam preprosto niso všeč in si privoščimo nove,« pravijo na komunali.

Lani spet več gradbenih odpadkov

Za več kot dvakrat se je glede na leto prej povečala tudi količina gradbenih odpadkov. Večino teh odpadkov oddajo prevzemnikom, ki jih nato uporabijo bodisi kot surovino ali pa predelajo za termično izrabo, tako da na odlagališču vendarle konča le slaba tretjina gradbenih odpadkov, medtem ko je ta delež še pred desetimi leti znašal več kot 95 odstotkov.

V Kočevju za 28. marec napovedujejo prostovoljno čistilno akcijo Očistimo Kočevsko. »Podatki vsakoletne čistilne akcije kažejo drugo podobo naše družbe, v kateri posamezniki kljub vsej infrastrukturi, ki je na voljo, še vedno brezvestno odlagajo odpadke v naravo,« dodajajo na občini. Lani je okoli tisoč prostovoljcev v enem tednu nabralo kar 22 ton odpadkov.