»Sporočamo preklic sodelovanja na vojaških pogovorih v Ženevi, dokler ne bo sprejeto odločno stališče glede napadalca (Haftarja) in njegovih kršitev. Brez trajne prekinitve ognja (...) so pogajanja nesmiselna. Ob bombardiranju mir ni mogoč,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila libijska vlada.

Napad na pristanišče je zadnja kršitev krhke prekinitve spopadov, ki je začela veljati januarja. Dogovor o prekinitvi ognja sta izpogajali Rusija, ki podpira Haftarja, ter Turčija, ki stoji za mednarodno priznano vlado v Tripoliju. Odgovornosti za zadnjo kršitev sicer ni prevzel še nihče.

Odposlanec ZN za Libijo Ghassab Salame je v torek v Ženevi začel drug krog pogovorov. Prvi krog se je v začetku meseca končal brez rezultatov.

Haftar se je medtem danes srečal z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. Kot so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, sta Šojgu in Haftar govorila o razmerah v Libiji, pomembni vlogi pogovorov, ki so januarja potekali v Moskvi, kot tudi o potrebi po izpolnitvi pogojev, dogovorjenih na vrhu v Berlinu konec januarja.

Poudarila sta tudi, da ni alternative politični rešitvi krize v Libiji, in potrdila zavezo neodvisnosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti te severnoafriške države. Kje sta se Šojgu in Haftar sestala, v Moskvi niso razkrili.