Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v Washingtonu pozval k takojšnji zaustavitvi Haftarjeve ofenzive na Tripoli. »Ta enostranska vojaška akcija (...) ogroža civiliste in spodkopava možnosti za boljšo prihodnost za vso Libijo,« je opozoril Pompeo.

Za spor v Libiji ni vojaške rešitve, obe strani se morata vrniti k pogajanjem, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Pompeo. Sile uporniškega generala Haftarja so prejšnji teden začele ofenzivo za zavzetje libijske prestolnice. Od začetka ofenzive je bilo ubitih najmanj 32 ljudi, najmanj 50 je ranjenih, je v nedeljo zvečer sporočila mednarodno priznana libijska vlada.

Med žrtvami je več civilistov, je v izjavi na libijski televiziji al-Ahrar dejal minister za zdravje Ahmid Omar, ki pa številk ni navedel.

V vrstah samooklicane Libijske narodne vojske poročajo o 14 mrtvih borcih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Oborožene sile napovedujejo začetek operacije vulkan srda, da bi vsa libijska mesta očistili agresorjev in nezakonite oblasti,« je v nedeljo sporočil tiskovni predstavnik vojske vladnih sil Mohamed Kanunu.

Mednarodna skupnost vpletene v konflikt poziva, naj ustavijo sovražnosti. ZDA pa so se zaradi naraščajočih napetosti v Libiji odločile, da bodo iz države umaknile svoje vojake.