Raziskava Avstralske nacionalne univerze (ANU) je pokazala velik obseg petmesečne krize, v kateri je umrlo več kot 30 ljudi, uničenih pa je bilo na tisoče domov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Skoraj vsi Avstralci so prizadeti zaradi požarov, mnogi od njih pa bodo posledice čutili tudi v naslednjih letih,« je dejal vodja raziskave Nicholas Biddle.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 3000 vprašanih, potekala pa je dva tedna v januarju, je pokazala, da je zaradi požarov neposredno prizadetih 14 odstotkov odrasle populacije. Njihovi domovi so bili v požarih uničeni ali poškodovani ali pa so jim zaradi ogroženosti pred požari svetovali evakuacijo.

Poleg teh skoraj treh milijonov ljudi je bilo zaradi požarov posredno prizadetih 64 odstotkov oziroma približno 15 milijonov Avstralcev. Ti so bili izpostavljeni dimu ali pa so morali spremeniti potovalne načrte oziroma imajo prijatelje, ki so bili prav tako prizadeti v požarih.

Raziskava je tudi pokazala, da se je zaupanje v vlado premierja Morrisona zmanjšalo. Vladi zaupa le 27 odstotkov vprašanih, podpora pa je v zadnjih treh mesecih padla za 11 odstotnih točk, poroča AFP. Premier je med drugim deležen številnih kritik, ker se je sredi katastrofalnih požarov odpravil na počitnice na Havaje.

V obsežnih požarih je od lanskega septembra v Avstraliji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zgorelo več kot 12 milijonov hektarjev površin.

Avstralski požari pospešili izumiranje koal

Stuart Blanch iz Svetovnega sklada za naravo (WWF) je v parlamentarnem zaslišanju opozoril, da se je glede na preliminarne rezultate populacija koal na severu zvezne države Novi Južni Wales po požarih zmanjšala za 80 oz. 85 odstotkov.

»Ne bi bil presenečen, glede na to, kar slišimo, da smo zaradi požarov in suše izgubili 10.000 koal,« je dejal.

Po ocenah bi lahko nekatere populacije koal v tej zvezni državi izumrle do leta 2050 ali celo prej, je posvaril.

V Novem Južnem Walesu je bilo v požarih uničenih okoli 5, 4 milijona hektarjev površin. Biologinja Kara Youngentob je opozorila, da koale zaradi požarov in suše hitro izgubljajo habitat.