"Kriza na severozahodu Sirije je dosegla novo strašljivo raven," je danes opozoril koordinator humanitarne pomoči pri ZN Mark Lowcock.

Med razseljenimi so predvsem ženske in otroci, ki so doživeli travme, zaradi prenapolnjenih taborišč pa morajo ob ledenih temperaturah spati na prostem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Mame kurijo plastiko, da segrejejo svoje otroke. Dojenčki in majhni otroci umirajo zaradi mraza," je opozoril.

V Idlibu, ki je še zadnja provinca pod nadzorom upornikov, in bližnjih območjih v Alepu živi okoli tri milijone ljudi. Polovica od njih je pribežala iz drugih delov države. Zaradi ofenzive režima, ki se je začela konec lanskega leta, pa morajo ljudje spet bežati.

Lowcock je danes še opozoril na nasilje, zaradi katerega trpi civilno prebivalstvo. "Zadeli so zdravstvene ustanove, šole, stanovanjska naselja, mošeje in tržnice. Šole ne obratujejo, veliko zdravstvenih ustanov je zaprtih. Obstaja resna grožnja izbruha bolezni. Osnovna infrastruktura razpada," je opisal razmere.

Sirski predsednik Asad pa je danes napovedal nadaljevanje napadov. "Osvoboditev podeželja Alepa in Idliba se nadaljuje, ne glede na nekaj praznih glasov s severa," je povedal Asad v televizijskem prenosu.

Pohvalil je še sirsko vojsko in zaveznike za uspehe, a dodal, da zmaga v bitki še ne pomeni zmage v vojni.

Sirski predsednik se je s tem odzval na turške grožnje, da se bodo vmešali, če se bodo napadi v Idlibu nadaljevali. Od začetka februarja je namreč prišlo tudi do več spopadov med sirskimi in turškimi silami, ki sicer glede na dogovor z Rusijo izvajajo nadzor v provinci.