»Lahko vam povem, da ni več varnega zavetja,« je povedal na konferenci v Islamabadu, s katero so obeležili 40 let od prihoda prvih afganistanskih beguncev v Pakistan.

Poudaril je sicer, da pakistanske oblasti ne morejo povsem zagotoviti, da ni nobenega talibana med okoli 2,7 milijona Afganistanci, ki živijo v Pakistanu. Je pa zatrdil, da je njegova vlada storila vse, da bi preprečila napade v Afganistanu, vključno z gradnjo ograje na meji.

»Ne glede na to, kakšna je bila situacija v preteklosti, lahko zdaj zagotovim (...), da je edino, kar želimo, mir v Afganistanu,« je še povedal.

Kan se je tako odzval na navedbe drugega podpredsednika Afganistana Sarvarja Daniša, ki je Pakistan obtožil, da talibanom dovolijo rekrutiranje novih borcev v afganistanskih begunskih centrih v Pakistanu.

Posebni ameriški odposlanec za Afganistan Zalmay Khalilzad je medtem na konferenci v Islamabadu poudaril, da je »previdno optimističen« glede napredka v pogovorih med Washingtonom in talibani. Dejal je, da »imajo ZDA zaveze talibanov glede varnostnih vprašanj«.

Član talibanske delegacije, ki sodeluje na pogovorih v Dohi, pa je pojasnil, da so se pogajanja uspešno zaključila, dogovor pa naj bi bil objavljen pred koncem meseca, poročanje lokalnih medijev povzema AFP.

V skladu z dogovorom, ki ga želita strani skleniti, bi ZDA začele umikati vojsko iz Afganistana. Talibani pa bi v zameno začeli pogovore z afganistansko vlado ter se držali nekaterih varnostnih zagotovil.

Pretekli teden so sicer napovedali sedemdnevno zmanjšanje nasilja v državi, ki naj bi se ga držale afganistanske sile, talibani in ZDA. Kdaj naj bi začelo veljati, ni znano. Spopadi so se sicer konec minulega tedna nadaljevali. Talibani so izvedli napad v afganistanski provinci Kunduz, v katerem je bilo ubitih pet afganistanskih vojakov.