Goreč klerik Hafiz Saed je vodja islamistične skrajne skupine Laškar-e-Taiba. Okoli deset pripadnikov te skupine je v treh dneh v več napadih v Mumbaiju novembra 2008 ubilo 166 ljudi, več sto pa so jih ranili.

Saed vpletenost v napade zanika

New Delhi od Pakistana zahteva izročitev Saeda, saj naj bi bil on tisti, ki je zasnoval napade. ZDA pa so zanj kot mednarodnega teroriste razpisale nagrado v višini 10 milijonov dolarjev, saj je bilo v napadih v Mumbaiju ubitih tudi šest Američanov.

Saed vpletenost v napade zanika, prav tako vlada v Islamabadu, saj Indija trdi, da imajo dokaze, da so pri načrtovanju napadov v Mumbaiju sodelovale tudi »uradne pakistanske agencije«, poročajo tuje tiskovne agencije.

Večino časa se prosto giblje po državi

Saed tako ostaja v Pakistanu, kjer je bil že večkrat zaprt zaradi različnih obtožb in nato izpuščen na prostost. Po ameriških podatkih so ga od leta 2001 osemkrat aretirali in izpustili. Večji del časa se prosto giblje po državi, kar še dodatno jezi Indijo, ki je že večkrat od Islamabada zahtevala njegovo izročitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki Laškar-e-Taiba so oboroženi s kalašnikovkami, granatami in drugim orožjem novembra 2008 po morski poti prispeli v Mumbai in se tam podali na morilski pohod. Med obleganjem 20-milijonskega mesta, ki je trajalo tri dni, so med drugim napadli med turisti priljubljeno kavarno, živahno postajo železnice, dva luksuzna hotela, judovski center in bolnišnico.