»Gre za zgodovinski dogodek za Združene arabske emirate, ki bodo postali prva arabska država z jedrsko elektrarno,« je dejal predstavnik mednarodne agencije za jedrsko energijo Hamad al-Kabi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta mejnik so po njegovih besedah dosegli na podlagi vizije in vodstva Združenih arabskih emiratov, da zgradijo program jedrske energije za civilne namene, ki bo v prihodnje poskrbel za dobavo energije.

Jedrska elektrarna Barakah, ki leži ob Perzijskem zalivu, zahodno od prestolnice, bi morala po načrtih začeti delovati že leta 2017, vendar pa so naleteli na številne težave, saj so morali zadostiti strogim varnostnim zahtevam.

Zdaj oblasti načrtujejo, da bo reaktor začel delovati v nekaj mesecih. Tudi ostali trije naj bi bili skoraj pripravljeni. »S polnim delovanjem bo elektrarna zagotovila razvoj in trajnost,« je dejal Kabi, ki ni navedel točnega datuma začetka delovanja.

Elektrarno, vredno več kot 20 milijard dolarjev, gradi konzorcij, ki ga vodi Korea Electric Power Corporation. Štirje reaktorji naj bi, ko bodo končani, letno proizvedli 5600 megavatov električne energije, kar je približno 25 odstotkov porabe v Združenih arabskih emiratih. Do leta 2021 želijo delež obnovljivih virov v tej državi, znani po nafti in plinu, dvigniti na 27 odstotkov.