Le 21. mesto Jakova Faka na uvodnih dveh posamičnih preizkušnjah na svetovnem prvenstvu v Antholzu zagotovo ni zadovoljilo pričakovanj najboljšega slovenskega biatlonca. Zaradi slabega dneva v soboto v sprintu (47. mesto) kljub zelo uspešnemu nastopu na zasledovanju ni zmogel višje. Pred 20.000 gledalci v tirolskih gorah je bil le v teku tri sekunde počasnejši od 24-letnega svetovnega prvaka Francoza Emiliena Jacquelina in šest sekund od podprvaka Johannesa Thingnesa Boeja. A za to kolajn ne delijo.

»Dve zgrešeni tarči sta bila preveč, bilo pa je bolje kot v soboto. Ko tečem z najboljšimi, je lažje,« Jakov Fak ni bil zadovoljen. Razočaranje po sobotni tekmi je bilo (pre)veliko. Oba najboljša Slovenca Jakov Fak in Klemen Bauer sta šla v smučino na koncu startne liste s številkama 100 in 103, daleč za najboljšimi. Glavni trener Uroš Velepec je upal na loterijo, da bo smučina postala hitrejša. Za slabo taktično odločitev je po tekmi prevzel vso odgovornost, kar pa 32-letnega biatlonca seveda ni pomirilo. »Za to se nisem odločil sam, želel sem začeti spredaj, kot vsi najboljši,« se Fak ni zmogel sprijazniti s katastrofalnim začetkom prvenstva. Za nameček je celo pozabil zaviti v kazenski krog. Klemen Bauer je zgrešil toliko tarč na strelišču, da ni imel niti popravnega izpita na zasledovanju. Pozitivno presenečenje je pripravil Rok Tršan, ki je obakrat končal med najboljšo trideseterico, na 25. in 29. mestu. Predvsem po zaslugi natančnega streljanja.

Mladi Francoz Emilien Jacquelin je pripravil malo senzacijo, ko je v zadnjem tekaškem delu premagal tudi najhitrejšega tekača med biatlonci Johannesa Thingnesa Boeja. V smučini je bila to igra mačke z miško. »Poskušal sem biti inteligentnejši od Johannesa, za katerega vemo, kako hiter je. Osredotočil sem se le nase. Pred leti sem se ukvarjal tudi s kolesarstvom in skušal sem uporabiti tudi te izkušnje. Izplačalo se je. Zmaga je seveda več od pričakovanj. Johannes je na podelitvi celo dejal, da bi moral jokati od sreče,« je bil Emilien Jacquelin ponosen na zmago.

V ženskem delu so se domačini veselili zmage Dorothee Wierer, ki je doma nižje v dolini. Zasledovanje je začela s 7. mesta. Lea Einfalt je izgubila devet mest in končala na 38. mestu, kar je še vedno njena druga uvrstitev kariere. Najbolj kontroverzna zgodba je povezana z Rusom Aleksandrom Loginovom, svetovnim prvakom v sprintu in bronastim z zasledovanja. Osemindvajsetletni biatlonec je v zadnjem obdobju prestal dveletno prepoved nastopanja zaradi uporabe EPO. »S tako skromnim tekom, kot ga je pokazal ob začetku sezone, je nekoliko nenavadno, da zmaga, vendar mu moramo čestitati,« je komentiral Johannes Thingnes Boe, ki je s starejšim bratom Tarjeiem celo ostal brez kolajne na četrtem in petem mestu.