Smučarji skakalci, ki so po duši letalci in lovci na daljave, so vse bolj živčni. Potem ko je minulo nedeljo veter odpihnil tekmo v Willingenu v Nemčiji, ki je z rekordom 152 metrov (lastnika Slovenec Jurij Tepeš in upokojeni Finec Janne Ahonen) že prava mala letalnica, je bilo včeraj enako na letalnici na Kulmu v Avstriji, kjer so na programu prvi poleti v letošnji sezoni. Zaradi premočnega vetra in dežja so najprej preložili, nato pa odpovedali trening in kvalifikacije.

Kraft še brez zmage na avstrijskih tleh

»Druge možnosti ni bilo. Sunki vetra so dosegali hitrost do 15 metrov na sekundo, za nameček je padal še dež. Uresničila se je slaba vremenska napoved. Fantje so prišli na letalnico, se ogrevali, a razmere so bile prenevarne,« je povedal selektor slovenske vrste Gorazd Bertoncelj. Sedemčlanska slovenska reprezentanca, v kateri so Jurij Tepeš, Žiga Jelar, Anže Semenič, Timi Zajc, Domen Prevc, Anže Lanišek in Peter Prevc je imela tako prosto popoldne. Zvečer se je udeležila slavnostnega odprtja tekmovanja v bližnji vasi Bad Mitterndorf in se sprostila v savnah ter na masaži.

»Za soboto in nedeljo je vremenska napoved zelo ugodna z malo vetra,« je dodal 43-letni Bertoncelj, ki minule dni ni imel veliko sreče s treningom v Planici, kjer so vadili le en dan, pa še tedaj Bloudkova velikanka zaradi težav s teptalcem ni bila brezhibno pripravljena. Danes ob 9.45 bo ena serija za trening, v prvi seriji, ki se bo začela po 11. uri, pa bo nastopilo vseh 53 skakalcev iz 13 držav, saj ne bo časa za kvalifikacije. Jutri bodo kvalifikacije ob 9.45 – v nasprotju s skoki na poletih v prvi seriji tekmuje le 40 skakalcev – in tekma znova ob 11. uri.

Na Kulmu se začenja tudi bitka za mali kristalni globus, za katerega bodo letos štele le tri tekme, danes in jutri na Kulmu ter ena v finalu svetovnega pokala 15. marca v Vikersundu. Planica bo letos od 19. do 22. marca gostiteljica svetovnega prvenstva v poletih, ki se ne točkujejo za svetovni pokal. Na poletih so v ospredju običajno tekmovalci, ki so med najboljšimi že vso sezono, priključi pa se jim še kakšen specialist za polete. Največ jih ima prav slovenska reprezentanca, saj so v njej skoraj vsi tudi odlični letalci. Poleti na Kulmu bodo tudi prvo sito za selekcioniranje reprezentanc za svetovno prvenstvo v Planici, kjer ima vsaka država pravico nastopa s po štirimi tekmovalci.

Glede na formo (rumena majica) je prvi favorit Avstrijec Stefan Kraft, ki je tudi svetovni rekorder v letenju na smučeh z 253,5 metra. Ob tem je zanimivo, da Kraft nobene od 18 zmag v svetovnem pokalu ni dosegel na domačih tleh v Avstriji. »Zmaga pred domačimi gledalci je eden mojih največjih ciljev. Na domačih tleh sem že osvojil novoletno turnejo, zdaj si želim zmage tudi na posamični tekmi,« je povedal 26-letni Stefan Kraft, ki ima od vodilne četverice v boju za veliki globus najboljše izkušnje z letalnico na Kulmu. Nemec Karl Geiger na njej sploh še ni nastopil, Poljak Dawid Kubacki je bil najboljši 16., Japonec Rjoju Kobajaši pa 13.

Kulm je srečni kraj za slovenske skoke

Kulm je srečni kraj za slovenske skakalce in imajo nanj veliko lepih spominov. Urban Franc je leta 1996 na svetovnem prvenstvu v poletih senzacionalno osvojil bronasto kolajno, potem ko je v neposrednem dvoboju ugnal nemškega zvezdnika Jensa Weissfloga. Leto dni pozneje je Primož Peterka postal prvi Slovenec, ki je poletel čez 200 metrov (203 m) in za nagrado prejel motor. Peter Prevc je pred šestimi leti na Kulmu dosegel prvo od 22 zmag v svetovnem pokalu. V šampionskem letu 2016 je postal tudi svetovni prvak na veličasten način, saj je dvakrat izboljšal rekord letalnice na 243 in 244 metrov. V svoji zbirki ima tri male kristalne globuse, a trenutno ne ve, kako se bo znašel na letalnici. »S poletov imam res veliko lovorik, a ker sem že star, ne vem, koliko me bo strah, ko se bom usedel na startno klop in pogledal v dolino,« je povedal 27-letni Peter Prevc, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala z osmim mestom najboljši Slovenec.