Pravijo, da prve ne pozabiš nikoli, in tudi Stephan Leyhe je ne bo. Zmage, namreč. Sobotna tekma v Willingenu bo za nemškega smučarskega skakalca za vedno ostala nekaj posebnega, saj je prvič pokoril vso svetovno konkurenco. Mogoče bi jo v nedeljo prav tako, a je tekmo odpihnil močan veter, ki naj bi po napovedih nemškega meteorološkega centra pihal s hitrostjo do 100 km/h. Odpoved zaradi slabe vremenske napovedi je bila zgolj logična posledica. »Krizna skupina je v soboto zvečer sprejela odločitev, da odpove drugo tekmo svetovnega pokala, ki je bila načrtovana v nedeljo,« so zapisali v izjavi Mednarodne smučarske zveze, z odločitvijo pa se je strinjal tudi župan Willingena Thomas Tracht, rekoč: »Razumem, da v nedeljo ne smemo odpreti stadiona ob skakalnici. Naša lokalna skupnost mora zagotoviti varnost vseh vpletenih v organizacijo in izpeljavo tekem za svetovni pokal.« Tako je končni zmagovalec v skupni razvrstitvi Willingena 5 postal Leyhe, ki je prejel 25.000 evrov. Za zdaj še ni znano, ali bodo drugo posamično tekmo v Willingenu nadomestili v enem izmed preostalih terminov letošnje sezone.

Na tekmi je nastopila tudi sedmerica Slovencev, le Juriju Tepešu pa se ni uspelo uvrstiti v finalno serijo, saj je skočil zgolj 119 metrov, kar je bilo dovolj za 39. mesto, najvišje pa je zmogel Peter Prevc, ki je osvojil osmo mesto. »Skakal sem zelo dobro, saj ni bilo večjih napak. Malenkost rezerve je še bilo, a z osmim mestom sem zelo zadovoljen, to je vrhunski rezultat in gledam pozitivno v prihodnost,« je dejal Peter Prevc, ki je v obeh serijah pristal pri 134,5 metra, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa zaseda prav tako osmo mesto s 539 točkami. Na vrhu je Avstrijec Stefan Kraft (1113 točk). Po prvi seriji je sicer vodil Poljak Kamil Stock, ki pa se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Slovenski orli so bili opaženi predvsem moštveno, saj je bil Anže Semenič deseti, Timi Zajc 13., Domen Prevc 14., Žiga Jelar 17. in Anže Lanišek 19. Slednji je dosegel najboljši izid sezone, potem ko so ga v prvem delu pestile številne težave zaradi neustreznih dresov in posledično diskvalifikacij. »Zadovoljen sem, saj sem pokazal dva dobra skoka. Lažje se je bilo vrniti, ker sem imel nekaj dobrih rezultatov na celinskem pokalu,« je razlagal visokorasli Tržičan Anže Semenič, dobre volje je bil tudi 19-letni Timi Zajc, ki je imel v drugi seriji zahtevne razmere: »Sem kar zadovoljen, naredil sem dva zelo dobra skoka. V finalu sem imel malo smole. Z mirno glavo grem na naslednje tekme.« Kot pozitivno je tekmo ocenil glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki ga je veselil predvsem ekipni izkupiček. »S tekmo smo zadovoljni. Vse ni bilo super. Peter je bil zelo soliden osmi, Anže Semenič je bil odličen po dolgem času. Timi in Domen sta bila solidna, predvsem Timi je imel v finalu kar precej smole z vetrom, čeprav je bil skok dober. Zadovoljni smo tudi z Anžetom Laniškom. Seveda lahko pohvalimo še Žigo Jelarja, 17. mesto je zelo spodbuden in lep rezultat za naprej,« je sklenil 43-letni Kranjčan. Karavana smučarskih skakalcev se zdaj seli v Kulm v Avstrijo, kjer bodo naslednji konec tedna na sporedu prve tekme poletov.

V Avstriji so se sicer na dveh tekmah merila dekleta, na obeh je bila najboljša domačinka Chiara Hölzl, med Slovenkami pa je bila najvišje Nika Križnar na 10. in 11. mestu. »Skoki so solidni, čeprav sem bila eno mesto slabša kot dan prej, se mi to zdi še vedno lep rezultat. Vedno pa ciljamo višje,« je dejala 19-letna slovenska skakalka.