Po podatkih kitajske komisije za zdravje je bilo v torek okuženih skupno 1716 zdravstvenih delavcev. Od tistih, pri katerih so potrdili covid-19, je večina, 1102, iz Wuhana, žarišča nove bolezni. Še 400 okuženih zdravstvenih delavcev pa je iz drugih krajev pokrajine Hubei.

Ob tem je komisija opozorila na tveganje, ki se mu izpostavljajo zdravniki in medicinske sestre zaradi pomanjkanja zaščitne opreme. Številni zdravniki morajo bolnike pregledovati brez mask ali zaščitnih oblek ali pa morajo zaščitno opremo zaradi pomanjkanja uporabiti večkrat.

Povečanje števila okužb v zadnjih dveh dneh je posledica drugačnega štetja

Med umrlimi zaradi virusa je tudi 34-letni očesni zdravnik, ki je prvi opozarjal na izbruh novega koronavirusa. Njegova smrt je na Kitajskem prejšnji teden sprožila jezne odzive in kritike odziva kitajskih oblasti na virus. Pojavile so se tudi zahteve po spremembah in večji svobodi govora na Kitajskem.

Število vseh smrtnih žrtev na Kitajskem zaradi novega koronavirusa se je sicer povzpelo na skoraj 1400, okuženih je skoraj 64.000 oseb. Samo v najhuje prizadeti provinci Hubei so v enem dnevu zabeležili 4823 okužb ter 116 smrtnih primerov. Postopno povečanje števila okužb v zadnjih dveh dneh je sicer posledica spremenjenega načina štetja.

V Egiptu potrdili prvi primer

V Egiptu so danes potrdili prvi primer novega koronavirusa, ki je obenem tudi prvi tovrstni potrjen primer v Afriki. Kot je sporočilo egiptovsko zdravstveno ministrstvo, so okužbo potrdili pri tujcu, ki je prispel v državo. Test je bil pozitiven, čeprav oseba ne kaže simptomov bolezni, poimenovane covid-19.

Okuženi je v stabilnem stanju in v karanteni, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Khaled Megahed, ki ni podal podatka o narodnosti obolelega niti tega, iz katerega države je pripotoval.