Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila relativno pomirjujočo novico, da se je število na novo okuženih s koronavirusom stabiliziralo, kljub temu pa so dodali, da je še prehitro trditi, da se je širjenje virusa preprečilo. Tako Kitajska, kjer še naprej krepijo ukrepe za zajezitev virusa, kot tudi drugod po svetu države ohranjajo povečano stopnjo pazljivosti in se pripravljajo na morebiten izbruh pandemije tudi na svojih tleh.

V primerjavi s Kitajsko, kjer je večina od doslej približno 60.000 okuženih s koronavirusom, je Evropa doslej ugotovila le majhno število obolelih. Največ od skupno 44 primerov jih imajo v Nemčiji (16), Franciji (11) in Veliki Britaniji (9). Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) stopnjo grožnje koronavirusa Evropi še vedno ocenjuje za nizko.

Slovenija na Kitajsko pošilja zaščitne maske

Kljub temu so se zdravstveni ministri članic Evropske unije, med njimi tudi Aleš Šabeder, včeraj srečali na izrednem zasedanju, da bi preverili, kako so države pripravljene na morebitno naglo širjenje virusa na njihovih ozemljih. Države so vse po vrsti zagotavljale, da imajo pripravljene svoje akcijske načrte za soočanje s koronavirusom, a so se hkrati zavzemale tudi za okrepljeno usklajevanje aktivnosti z drugimi državami članicami. K temu sta jih pozivala tako komisarka za zdravje Stella Kiriakides kot tudi komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Pod njegovim okriljem namreč v centru za krizno upravljanje EU spremljajo širjenje virusa in pošiljanje pomoči na Kitajsko. Slovenija bo sicer ena izmed prvih članic EU, ki se je odzvala na poziv za pomoč Kitajski, in bo že jutri v središče izbruha koronavirusa – v Wuhan – poslala 1,2 milijona zaščitnih mask, ki jih je za uradno humanitarno pomoč Sloveniji donirala slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group kitajskega poslovneža Kai Daija, ki ima sicer v lasti večinski delež Hranilnice Lon. Svetovni zdravstveni organizaciji pa bo Slovenija namenila 60.000 evrov pomoči.

Možen ukrep: zaprtje mej

Ministri so se na včerajšnjem srečanju strinjali, da še okrepijo usklajevanja v boju proti koronavirusu. Še bolje želijo potnike obveščati o ozaveščanju o nevarnostih bolezni, bolje nameravajo pred okužbami tudi zaščititi medicinsko osebje. Evropski komisiji so naložili, da pomaga državam zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Prav tako bo komisija morala izdelati oceno grožnje, ali bi lahko v EU prišlo do pomanjkanja katerih zdravil, ki jih večinoma izdelujejo na Kitajskem.

Eden izmed ukrepov, o katerih so razpravljali ministri, je bil tudi glede prihoda potnikov iz Kitajske v Evropsko unijo. Na vstopnih točkah bi od njih poslej lahko zahtevali podatke, ali so bili v stiku z okuženimi osebami. Mnoge evropske letalske družbe so sicer začasno že odpovedale vse neposredne lete na Kitajsko. A to morda ne bo zadnji ukrep. »Če bo treba, bi Unija lahko razmislila tudi o zaprtju meja,« je po zasedanju še dejal predsedujoči zasedanju, hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.