Italijanski senat je s 152 glasovi za in 76 proti dovolil tožilstvu, da začne sodni postopek proti senatorju in voditelju skrajno desne Lige Matteu Salviniju, ker je julija lani kot notranji minister domnevno nezakonito zadrževal 116 migrantov na ladji obalne straže Gregoretti ob Siciliji in jih več dni ni spustil na kopno, medtem ko je čakal, da jih sprejmejo druge evropske države. »Sem povsem miren in ponosen na to, kar sem storil. To bom spet počel, ko se bom vrnil v vlado,« je po glasovanju dejal Salvini, ki je kot senator tako izgubil imuniteto in mu grozi do 15 let zapora. V primeru, da bo obsojen, do osem let ne bo smel biti aktiven v politiki, kar bi prekrižalo njegove načrte, da v naslednjih letih postane premier. Ligo namreč po zaslugi njegovega protimigrantskega populizma že od leta 2018 podpira tretjina volilcev, ob zaveznikih na desnici pa bi lahko Salvini dobil večino v obeh domovih parlamenta.

Zagata s stališči Petih zvezd

»Obramba domovine je sveta dolžnost in sam sem samo branil svojo domovino,« je na facebooku zapisal pred glasovanjem. Svojo bojevitost je podkrepil z besedami ameriškega pesnika Ezre Pounda, ki je kot fašist podpiral Mussolinija: »Če se človek ni pripravljen boriti za svoje ideje, potem so bodisi njegove ideje slabe bodisi je sam slabič.«

Salvini in drugi senatorji iz njegove Lige so pred glasovanjem zapustili dvorano. Tako so proti odvzemu imunitete glasovali senatorji iz Berlusconijeve Naprej, Italija in neofašističnih Bratov Italije, obe stranki sta zaveznici Lige. Za pa sta glasovali obe vladni stranki, populistično Gibanje petih zvezd in levosredinski demokrati. Kot je opozoril Salvini, so isti senatorji Petih zvezd, ki zdaj zahtevajo, da se mu sodi, vse do razpada vladne koalicijo z Ligo podpirali njegovo migrantsko politiko. Prepričan pa je, da bo oproščen. Poleg tega so senatorji Petih zvezd pred enim letom glasovali proti, ko je senat odločal, ali naj se Salviniju odvzame imuniteta v podobni zadevi z ladjo Diciotti, tako da so imeli zdaj težave pojasniti, v čem je zadeva z ladjo Gregoretti drugačna.

Zavrnili 25 ladij, sojenje za tri

Salvini je takoj, ko je junija 2018 postal notranji minister, razglasil, da so vsa italijanska pristanišča zaprta za ladje, ki so iz morja rešile migrante na begu iz Libije. Skupaj je tako zavrnil 25 ladij in v treh primerih je tožilstvo zaradi nezakonitega omejevanja svobode gibanja Salviniju grozilo s sodnim postopkom. Konec februarja bo senat odločal še o Salvinijevi imuniteti v primeru ladje Open Arms.

Vsekakor za politika, ki svoj politični vzpon dolguje razpihovanju sovraštva do migrantov, obtožba, da jim je onemogočil izkrcanje na obali, samo še bolj utrjuje podobo, kakršno poskuša o sebi ustvariti med volilci, namreč kot branilca italijanske nacije pred »invazijo Afričanov«. Poleg tega se Salvini lahko prikazuje kot žrtev politično motiviranega sodnega postopka in levičarskega pravosodja. Sploh pa v Italiji sodišča delujejo počasi. Postopek bi v najslabšem primeru lahko trajal več let.