Pet evrov za odraslega za dan uporabe tekaških prog v Ratečah se je naši bralki zdelo odločno preveč glede na njihovo urejenost v primerjavi z denimo avstrijskimi, je zapisala. Zmotila sta jo tudi redarja, ki uporabnike »dobesedno fizično ustavita ter kričita nate, ali imaš karto«. Preverili smo razloge za zaračunavanje ter režime drugod po državi in pri sosedih Avstrijcih.

Zaračunavajo predvsem zaradi stroškov urejanja

Kot smo že poročali, so uporabo prog za tek na smučeh na območju Kranjske Gore začeli zaračunavati 3. januarja letos. Najprej so bile dnevne vozovnice le po polovični ceni, saj je bila urejena manj kot polovica prog. »Od 9. januarja, odkar je urejena več kot polovica vseh prog, smo začeli zaračunavati polno ceno,« pojasnjuje Mojca Mežek, predstavnica Turizma Kranjska Gora za odnose z javnostmi. Med razlogi za uvedbo takšnega režima so tudi stroški z vsakodnevnim urejanjem prog, ki znašajo okoli 80.000 evrov na sezono, s čimer želijo zagotoviti čim višjo kakovost prog v danih razmerah. Januarja so prodali okoli 5000 dnevnih vstopnic in 50 sezonskih. »Odzivi obiskovalcev so bili izredno pozitivni, saj se kljub mili zimi brez snega trudimo pripravljati in urejati tekaške proge najvišje možne kakovosti,« pravi Mežkova.

Ali imajo smučarji vstopnice, preverjata reditelja na vstopnih točkah, kjer so postavljene tudi table z osnovnimi pravili in cenikom. Tiste, ki pravil, mednje sodi tudi nakup vstopnice, ne upoštevajo, na to opozorita, kršitelja pa ob nadaljevanju takšnega početja lahko čaka tudi globa. A doslej po besedah Mežkove niso zaznali veliko kršitev in težav.

Plačevanja so se že navadili na Pokljuki in Rogli

Nekaj negodovanja so, ko so decembra 2016 začeli zaračunavati uporabo tekaških prog, zaznali tudi na Pokljuki, a uporabniki so se kmalu privadili. Celo zadovoljni so, da lahko za pet evrov na dan, kolikor stane vstopnica za odraslega, uporabljajo kakovostno pripravljene terene, pravi Romana Meglič, vodja hotela Center in Športnega centra Pokljuka. Ob slabših razmerah cene vstopnic spustijo. Lansko zimo so prodali okoli 4000 dnevnih vstopnic in 50 sezonskih. Vsak dan nadzorniki preverjajo, ali imajo uporabniki vstopnice, in če jih nimajo, jih na nakup prijazno opozorijo. Večjih težav doslej ni bilo. Podobno kot v Kranjski Gori pa so tudi na Pokljuki odločitvi o plačljivosti prog botrovali stroški z urejanjem. »Proge urejamo vsak večer, razen kadar nam vreme ni naklonjeno. Samo za urejanje prog na Rudnem polju so potrebne v običajnih vremenskih razmerah tri ure,« pravi Megličeva.

Podobno so se plačljivosti prog navadili smučarji tekači na Rogli, kjer so uporabo po besedah Tine Tinta Kovačič iz podjetja Unitur začeli zaračunavati v sezoni 2010/11. »Osnovni razlog je zagotavljanje visoke kakovosti ureditve tekaških prog ter stroški opreme oziroma mehanizacije, ki je za to potrebna. V delu, kjer to dopuščajo okoljevarstveni predpisi, proge tudi tehnično zasnežujemo. V običajni zimski sezoni prodamo do 2000 dnevnih tekaških vstopnic in nekaj deset sezonskih,« pravi in dodaja, da letos zaradi skromnih snežnih padavin in posledično omejenega obsega urejenih tekaških prog uporabe še niso začeli zaračunavati.