»Želimo si, da bi vsak od fantov najboljšo uvrstitev sezone dosegel prav na prvenstvu. Če vemo, da je Jakov Fak letos že bil četrti in peti, to pomeni, da bi z natančnim streljanjem lahko bil v igri tudi za kolajne,« je bil glavni trener biatlonske reprezentance Uroš Velepec optimističen v napovedih pred današnjim začetkom svetovnega prvenstva v biatlonu. Antholz na Južnem Tirolskem, Anterselva po italijansko, je znana biatlonska vas. Tekme bodo na koncu dolge doline tik ob manjšem jezeru, na koncu koristnega sveta v gorskem svetu Dolomitov. Prvenstvo z enajstimi slovenskimi predstavniki se začenja z današnjo tekmo mešanih štafet. Brez Jakova Faka, ki bo hranil moči za uvodno sobotno tekmo.

Seveda bodo skoraj vsa slovenska pričakovanja usmerjena v dvakratnega svetovnega prvaka. Jakov Fak je vedno prav na najpomembnejših tekmah znal iztisniti iz sebe najboljše. Ob tem je eden redkih, ki so v tem visokogorskem središču že nastopili na svetovnem prvenstvu, ko je daljnega leta 2007 še kot mladinec v dresu Hrvaške dosegel 78. mesto. Le dve leti zatem je v Pjongčangu kot anonimnež iz eksotične biatlonske dežele osvojil prvo kolajno, kar je ena večjih senzacij zadnje dobe. Vrhunec je naslov svetovnega prvaka 2012 v nemškem Ruhpoldingu (20 km) in finskem Kontiolahtiju (2015). Ob tem ima še bron s prvenstva v češkem Novem mestu (2013) in srebrno kolajno z mešano štafeto izpred osmih let.

Tudi za to prvenstvo se skupaj z vodstvom reprezentance nadeja najboljšega scenarija. Po zadnji tekmi svetovnega pokala, ki je bila na domačem prizorišču na Pokljuki, je Jakov Fak zbolel, a brez hujših dolgotrajnejših posledic. Tako je v malce okrnjenem obsegu opravil večino treninga v pripravljalnem baznem taboru v Obertilliachu, ki leži na podobni nadmorski višini 1600 metrov. Prav priprave na te posebne visokogorske pogoje so bile ključne za vse nastopajoče. Trener Velepec trdi, da je glede na videno s treninga Jakov Fak lahko konkurenčen za zelo visoke uvrstitve, če bo le ujel dnevno formo, imel konkurenčno pripravljene smuči in zadel vse tarče.

»Želim si, da bi posegel višje kot doslej v sezoni,« Jakov Fak kot vedno visokoletečih želja ne skriva. Dobro se zaveda, da njegov tekaški nivo decembra in januarja ni bil na nivoju elitne deseterice, kar bi ga uvrščalo v širši krog favoritov. Prav zaradi tega se še bolj zaveda, kje je njegova priložnost. »Glavna naloga je, da dobro streljam, saj je to prvi pogoj za dober rezultat. Tekaška pripravljenost se je dvignila, koliko, pa bodo pokazale prve tekme. Upam, da bom vsaj enkrat izkoristil priložnost za vrhunski rezultat,« se nadeja. Vedoč, da ima na svojem osmem svetovnem prvenstvu na voljo maksimalno štiri posamične discipline. Prva bo v soboto na deset kilometrov.

Nastopu na današnji uvodni tekmi mešanih štafet (14.45) se je odpovedal, čeprav je bila to nekoč paradna ekipna disciplina. Slovenijo bodo zastopali Nika Vindišar, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Rok Tršan. Startajo pa iz pete začetne vrste s številko 15. Odločitev najboljšega biatlonca in vodstva reprezentance je preprosta. V smučino gredo najprej biatlonke in v tej sezoni se je na edini tekmi tega formata že zgodilo, da je bil zaostanek slovenskih biatlonk po uvodnih predajah prevelik in jih je konkurenca ujela za krog (2 kilometra). Pravila IBU ne dopuščajo nadaljevanja, čeprav rezultat ostane zabeležen s tedanjim vrstnim redom. Tako sta biatlonca tekmo končala z nastrelitvijo puške in ogrevanjem. Že pred najmlajšo Niko Vindišar bo zato danes velika odgovornost. Na svetovnem mladinskem prvenstvu je v kategoriji U22 kot najboljši dosežek priborila 13. mesto. »V Lenzerheideju nisem pokazala, kar sem si želela. Upam, da bodo nastopi na članskem bolj vzpodbudni. Želim pokazati to, kar kažem na treningih,« pravi varovanka trenerke Andreje Mali, članice srebrne mešane štafete v Ruhpoldingu. Na prvenstvo so pripravljeni še Nina Zadravec, Polona Klemenčič, Miha Dovžan in Alex Cisar, dobitnik kolajne na mladinskem svetovnem prvenstvu.