Od gostinskega lokala Cabana Cafe v Termah Čatež je po obsežnem požaru v soboto ponoči ostalo le pogorišče. Po nestrokovni oceni je nastalo za več kot milijon evrov škode, policija pa je osumljenca še isto noč prijela v bližini. Gre za domačina iz Krškega, stara 19 in 27 let, ki sta trenutno v priporu. »Najprej sta vlomila v lokal, ga preiskala, nato pa, da bi uničila sledi, podtaknila požar,« je izsledke kriminalistične preiskave predstavil France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. Potem sta zbežala, a jima očitno ni uspelo priti daleč. Policija ju je namreč legitimirala še na območju term. »Bila sta poškodovana, okrvavljena, imela sta opekline, zato so ju z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico Brežice. Do hujših poškodb vendarle ni prišlo,« je še povedal Božičnik. Med čakanjem na zdravniško oskrbo sta mladeniča udarila še enkrat – vlomila sta v avtomat za prehrano in iz njega ukradla sendviče. Policisti so ju zatem pridržali, oba pa sta trenutno v priporu.

Vlomi, ropi, tatvine, nasilništvo…

Gre za stara znanca policije. Proti 19-letniku je policija v zadnjih štirih letih podala 38 kazenskih ovadb, proti 27-letniku pa 17. V preteklosti so ju obravnavali zaradi vlomov, ropov, tatvin, povzročitve splošne nevarnosti, groženj, lažjih telesnih poškodb in nasilništva. Za požig jima grozi od enega do deset let zapora, za veliko tatvino do pet let. Ker je bil lokal v času vloma zaprt, po navedbah Božičnika ogenj ni predstavljal nevarnosti za druge. Je pa res, da še zbirajo informacije, ali je bil zaradi požara ogrožen kakšen obiskovalec Term. Če bi bil, dvojici grozi še ovadba za povzročitev splošne nevarnosti.

Na ogromnem, skoraj 800 kvadratnih metrov velikem objektu je zagorelo okoli tretje ure ponoči. Na kraj je prihitelo 105 gasilcev s 27 vozili iz petnajstih gasilskih društev. Po navedbah poveljnika Gasilske zveze Brežice Darka Leskovca je bila ob njihovem prihodu streha že vsa v ognju, požar popolnoma razvit, ponekod naj bi se ognjeni zublji dvigali do 20 metrov v višino. »Naša taktika je bila, da najprej preprečimo, da bi se ogenj razširil na termalno riviero, nato pa objekt pogasimo z zunanjimi in notranjimi 'napadi'. To nam je v celoti uspelo,« je v soboto pojasnil za Dnevnik. Pogorelo je vse, tudi kup različnih igralnih avtomatov, zbirko katerih je lastnik Boris Lampe pred kratkim obogatil še za nekaj novejših iz Anglije. Samo avtomati naj bi bili skupno vredni kakšnih 70.000 evrov. Na uradno oceno škode za to usposobljene tehnične službe pa bo treba še počakati.