Mariborski podjetnik Tomaž Gaube, solastnik in direktor marketinške agencije Kraft & Werk, že več kot osem let išče pravico na sodišču. Leta 2012 je neuspešno vložil zahtevek za izvršbo, s katero bi od nekdanjega poslovnega partnerja Lea Ivanjka izterjal vračilo več kot 90.000 evrov dolga, tako da bi mu zarubil luksuzni avtomobil BMW 7. Zatem je Gaube odškodninsko tožil Ivanjka. Spor je pravnomočno dobil, vendar večine dolgovanega zneska ni nikdar prejel. Z rubežem si je poplačal le 8000 evrov.

Z Ivanjkovimi manevri, s katerimi se je ta izogibal vračilu dolga, je seznanil še tožilstvo, ki je zadevo prevzelo po uradni dolžnosti in prepoznalo znake kaznivega dejanja goljufije. Vložilo je obtožnico, ki je aprila lani postala pravnomočna. Kazenski postopek, v okviru katerega Gaube uveljavlja tudi svoj premoženjski zahtevek, je danes doživel predobravnavni narok na okrožnem sodišču v Mariboru.

Davčni dolg je presegal 700.000 evrov

Leo Ivanjko je bil eden ključnih menedžerjev v razvejanem gospodarskem sistemu Nadškofije Maribor. Prek naložbenega sklada Julius Fond je užival velik vpliv predvsem v navezi s padlim holdingom Zvon Ena. S sesutjem finančne nadškofijske mreže se je podrla tudi Ivanjkova gospodarska shema. Upniki so se postavili v vrsto, med njimi je bila tudi država, ki ji je Ivanjko leta 2018 dolgoval še več kot 700.000 evrov.

Podjetnež jih je vse prehitel. Odselil se je v tujino, poslovno se danes giba med Dunajem in Zagrebom. Večino nepremičnega premoženja je spravil z dosega upnikov, in sicer s pomočjo prijateljskih podjetij, ki so vpisala visoke zemljiškoknjižne dolgove. V manevrih je pomembno vlogo odigral tudi njegov oče Šime Ivanjko, dolgoletni častni konzul Hrvaške in nekdanji dekan mariborske pravne fakultete. Luksuzno vilo v središču Maribora, ki je bila v lasti očeta in sina Ivanjko, je kupila zavarovalnica Grawe, ki jo je nekoč pomagal ustanoviti Šime Ivanjko, v njej pa je dolgoletna vodja pravne službe Leova sestra Simona.

Dogovor s figo v žepu

Ivanjkov dolg, ki je v ospredju obravnavanega tožilskega očitka goljufije, izvira iz časov, ko je bil obtoženi lastnik mariborske vinske kleti Vinag. Kupil jo je leta 2010 in jo čez štiri leta spravil na boben. Na začetku te razvpite vinarske zgodbe je Ivanjko najel agencijo Kraft & Werk, da zasnuje in izdela novo celostno grafično podobo Vinaga. Sočasno je Ivanjko pregovoril Gaubeta, da mu posodi 90.000 evrov, posel pa je obtoženi zavaroval z osebnima menicama. Pogodbo naj bi Ivanjko sklenil s figo v žepu, saj menda svojih obveznosti ni imel nikoli namena izpolniti.

Ker naj bi si Ivanjko z goljufijo pridobil visoko premoženjsko korist, si v primeru priznanja krivde zasluži desetmesečno zaporno kazen, je dejala okrožna tožilka Tamara Karba. Obtoženi ni niti vstal s klopi, ko je predsedujoči sodnici Tanji Rot odvrnil, da zavrača ponudbo tožilke in krivde ne priznava. Glavna obravnava se začne marca, v primeru pravnomočne obsodbe pa obtoženemu grozi do osem let zapora. Ivanjko bo moral v prihodnje sedeti tudi na slovenjegraški zatožni klopi. Na tamkajšnjem sodišču namreč poteka postopek, v katerem mu obtožnica očita ponareditev listin.